Tech en Dienstverlening

“Als ik niet online kan reserveren, ga ik naar een ander restaurant.”

Aangeboden door: Horecava
maandag, 17 juli 2023

In het digitale tijdperk, waarin technologie en gemak hand in hand gaan, hebben mensen nieuwe verwachtingen als het gaat om het bezoeken van restaurants, waaronder het reserveringsproces. Wat zijn de redenen dat jonge mensen steeds vaker restaurants vermijden als er geen online reserveringsmodule beschikbaar is?

Wat is generatie Z?

Generatie Z, ook wel bekend als de post-millennials of de iGen, vertegenwoordigt de jongeren die zijn geboren tussen het midden van de jaren 90 en het begin van de jaren 2010. Deze generatie groeit op in een tijdperk van ongekende technologische vooruitgang en sociale veranderingen. Hoewel ze nog jong zijn, speelt Generatie Z al een essentiële rol in de samenleving; de generatie heeft een enorme impact op verschillende aspecten van de samenleving, maar zeker ook de economie.

Alleen een telefoonnummer kost je klanten

Generatie Z wordt gekenmerkt door een unieke relatie met communicatietechnologie. Hoewel ze bedreven zijn in het gebruik van sociale media, instant messaging en videochats, hebben velen van hen te maken met telefoonangst. Telefoneren kan voor Generatie Z een bron van angst en ongemak zijn. De voorkeur voor tekst gebaseerde communicatie komt voort uit verschillende factoren, zoals de mogelijkheid om berichten zorgvuldig te formuleren, onzekerheid over non-verbale communicatie en het vermijden van ongemakkelijke situaties. Het begrijpen van deze dynamiek is belangrijk om effectief met Generatie Z te communiceren en hen de ruimte te geven om op de voor hen meest comfortabele manier te communiceren.

Wat betreft een tafel bij een restaurant reserveren is het dan ook geen goed idee om alleen een telefoonnummer op de website te zetten. Milennials en leden van generatie Z zullen op zoek gaan naar een restaurant waar ze kunnen reserveren zonder te bellen. Een online reserveringsmodule geeft duidelijkheid over beschikbaarheid. Het is direct zichtbaar welke tafels beschikbaar zijn op welk tijdstip. Dit maakt het gemakkelijk om te kunnen plannen en met vrienden af te spreken. Dit voorkomt de frustratie van verschillende restaurants moeten bellen om te zien waar een tafel beschikbaar is.

Reserveringsmodule op eigen website, of via Google?

De reserveringsmodule van Google is een service die wordt aangeboden door Google zelf. Google beheert de gegevens en het reserveringsproces, en het restaurant krijgt toegang tot de reserveringsinformatie via het Google Business-account. Als iemand naar een restaurant zoekt via Google Maps of gewoon Google ziet hij direct de mogelijkheid om te reserveren. Dat maakt de drempel voor een reservering nóg lager, er hoeft niet eens doorgeklikt te worden naar de website. De route is beschikbaar en de gast ziet ook meteen wat de Google rating is voor het restaurant. Nadeel is wel, dat de gast niet op de website komt. De eigen uitstraling, sfeer en tone of voice wordt niet gezien door de gast.

Conclusie

In het digitale tijdperk is het reserveringsproces een essentieel onderdeel geworden van de restaurantervaring, vooral voor jonge mensen zoals Generatie Z. Het bieden van een online reserveringsmodule is cruciaal om deze doelgroep aan te spreken en te behouden. Het hebben van alleen een telefoonnummer op de website kan leiden tot het verlies van potentiële klanten, omdat veel jongeren vanwege telefoonangst telefonische reserveringen vermijden. Het vinden van een evenwicht tussen gebruiksgemak en het behouden van de eigen identiteit is essentieel om de stem van Generatie Z te blijven bereiken en voldoen aan hun verwachtingen.