logo
$name

HACCP-regels in de horeca: alles wat je moet weten

Author : Horecava

In de horeca is voedselveiligheid een topprioriteit, daarom gelden er diverse wetten en regels in de keuken. Of je nu een hotel, restaurant of foodtruck runt, je wilt de veiligheid van je gasten én personeel waarborgen. En dat begint met de HACCP-regels. Deze regels helpen horecazaken om risico's op voedselvergiftiging en besmetting te voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de HACCP-regels in de horeca en waar je aan moet voldoen.

Wat zijn de HACCP-regels?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een systeem dat wereldwijd wordt toegepast om voedselveiligheid te waarborgen. De HACCP-regels helpen je gevaren te herkennen en te beheersen die de veiligheid van je voedsel in gevaar kunnen brengen. Dit kan variëren van biologische gevaren (zoals bacteriën), chemische gevaren (zoals pesticiden) en fysieke gevaren (zoals glas of metaal).

Met de HACCP-regels vermijd je risico's in iedere fase van het productie- en bereidingsproces. Of je nu een restaurant runt, een cateringbedrijf hebt, of een andere horecagelegenheid, het naleven van de HACCP-regels is essentieel om een veilige omgeving voor jou, je personeel én je gasten te creëren.

2026: strict compliance 

In 2026, things will get serious. No more warnings, no soft landing. From January 1, 2026, the Tax and Customs Administration will be able to impose immediate additional tax assessments and fines if they detect bogus self-employment. If you haven't got your affairs in order by then, it could cost you dearly.

This means you need to make smart changes in 2025. Do you work with a lot of self-employed people? Check whether they really operate as entrepreneurs. Can they refuse assignments? Do they have multiple clients? Do they run entrepreneurial risks? The less they resemble employees, the better.

What does this mean for you?

As a hospitality entrepreneur, this means you need to take action now. Waiting until 2026 is not an option, because then you run the risk of serious additional tax assessments. This year is your chance to make changes and re-examine your collaboration with self-employed professionals.

Do you want to continue to use flexible workers? You still can, but you need to take a close look at the rules. Platforms such as Temper show that it is possible, provided that the agreements are well structured.

In short: 2025 is the year of preparation. 2026 is the year of enforcement. Make sure you are ready, so you can continue to do what you do best without any worries: run a thriving hospitality business.In 2026 wordt het menens. Geen waarschuwingen meer, geen zachte landing. Vanaf 1 januari 2026 kan de Belastingdienst direct naheffingen en boetes opleggen als ze schijnzelfstandigheid constateren. Heb je je zaken dan nog niet op orde? Dan kan dat flink in de papieren lopen.