logo
Twee personen bij een Food Forward presentatie, met banner en scherm waarop staat ‘Hoe helpen we de klant in transitie?’

Food Forward: voedselverandering begint hier

Author Food Forward

In een tijd waarin de voedingsketen onder druk staat — door duurzaamheidsuitdagingen, veranderende consumentenvragen en economische druk — is het essentieel dat voedselondernemers vooruit kunnen groeien. Food Forward staat in Nederland midden in dit krachtenveld.

Food Forward in een notendop

Food Forward fungeert als een centrale ontmoetingsplek voor ondernemers, overheden, kennisinstellingen, financiers en andere stakeholders in de food & agri sector. Samen brengen ze innovatiemogelijkheden, samenwerkingsvormen en duurzame oplossingen in kaart en ondersteunen ze ondernemers bij de puzzelstukken die vaak lastig zijn: financiering, kennis en netwerk. Met als uiteindelijk doel: de voedseltransitie te versnellen.

Van idee tot landelijk platform

Food Forward is ontstaan uit een samenwerking tussen Food Hub en Rabobank, met als gezamenlijke ambitie om ondernemers in de voedselketen te ondersteunen bij de grote transitieopgaven waar de sector voor staat. In 2019 startten zij de eerste Food Forward Tracks in verschillende regio’s in Nederland. Tijdens deze trajecten gingen lokale ondernemers, overheden en kennisinstellingen samen aan de slag met regionale voedselvraagstukken. De focus lag op het ontwikkelen van vernieuwende oplossingen en het versterken van lokale netwerken.

De aanpak bleek succesvol: steeds meer ondernemers vonden via Food Forward hun weg naar financiering, samenwerkingspartners en kennis. Daardoor groeide het initiatief uit tot een landelijk platform dat zich niet langer beperkte tot de regionale tracks. In 2022 maakte Food Forward de stap naar een zelfstandiger opzet, met een duidelijke missie om ondernemers in heel Nederland te verbinden met de juiste kennis, middelen en mensen om hun innovaties te versnellen.

Vandaag de dag is Food Forward uitgegroeid tot een actieve community van ondernemers, experts en financiers die samenwerken aan een duurzamer voedselsysteem.

Samen aan de slag

Een concrete manier waarop Food Forward actief ondernemers ondersteunt, is via het Food Forward programma waarbij 80 food- & agri-ondernemers worden verder geholpen met hun ondernemersvraagstuk op het gebied van kennis, netwerk en financiering. Ondernemers kunnen hun vraagstuk indienen en krijgen vervolgens begeleiding van het kernteam van Food Forward om te ontdekken welke kennis, partners en financieringsmogelijkheden hen verder kunnen helpen. Ondernemers kunnen kosteloos deelnemen aan dit traject.

Horecava ziet hier een meerwaarde in en heeft onlangs de krachten gebundeld met Food Forward. Waar Food Forward een netwerk van ondernemers samenbrengt, biedt de Horecava een ontmoetingsplek voor potentiële nieuwe samenwerkingen. Ook bieden zij ondernemers uit het Food Forward traject een podium tijdens de Horecava Awards in 2026.

Benieuwd hoe Food Forward jou kan helpen als horeca- of voedselondernemer? Doe dan nu de Quickscan — binnen 3 minuten krijg je inzicht in jouw mogelijkheden op het gebied van financiering, kennis en netwerk.

Loading component...

Loading component...

Verbeterde gastervaring

Door analyses op te stellen en aanbevelingssystemen te creëren, worden gasten geholpen. Bij het plannen van hun verblijf is het eenvoudiger om activiteiten en restaurants aan te bevelen op basis van individuele interesses. Klanten hoeven dus minder zelf uit te zoeken en regelen en krijgen direct relevante opties voorgeschoteld. Het grootste voordeel is dat dit allemaal tijdens het boeken plaatsvindt, waardoor de klanten rustiger naar hun vakantie toeleven. 

Ook tijdens het verblijf biedt kunstmatige intelligentie meer dan genoeg mogelijkheden om de gasten goed in de watten te leggen. Zo wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van AI bij roomservice, maar ook bij simpele taken zoals een wekker zetten om ervoor te zorgen dat gasten optimaal van hun dag profiteren.

Veiligheid en beveiliging

Door geavanceerde beveiligingscamera's en gezichtsherkenningstechnologie worden verdachte activiteiten sneller en beter gedetecteerd en worden noodsituaties sneller aangepakt. Tegenwoordig komt het zelfs voor dat brand- en veiligheidsvoorzieningen worden aangesloten op een AI-gedreven systeem, wat bijvoorbeeld de beste vluchtroutes uitlicht en nooddeuren automatisch opent op basis van waar het (brand)gevaar wordt gedetecteerd. Dit betekent dat gasten met een gerust gevoel verblijven.

Ook heeft AI een kans om bij te dragen aan een verbeterde veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning of vingerafdrukscanners als vergrendeling van kamers, maar ook voor toegang tot bijvoorbeeld het zwembad of de sportschool. Toch blijkt beveiliging op deze manier lastig te realiseren, door privacy wat een steeds grotere rol speelt in dit deze tijden van digitalisering.

Een mooi voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie helpt bij beveiliging en toegang is het gebruikmaken van zelfservice bij het inchecken. Zo zijn er tegenwoordig een hoop hotels waar je eenvoudig via een automaat zelf kan inchecken. Door middel van bijvoorbeeld een creditcard in te voeren, waarvan je van tevoren online al gegevens hebt ingevoerd, heb je de mogelijkheid alles te regelen zonder langs de receptie te gaan.

Toekomstperspectieven

Uiteindelijk zal AI, door de voortdurende technologische vooruitgang, nog meer geavanceerde en gepersonaliseerde oplossingen bieden voor de hotelbranche. Echter blijft het belang van privacybescherming en ethische overwegingen rondom het gebruik van persoonsgegevens essentieel. Tot slot hechten de meeste mensen nog steeds een hoop waarde aan persoonlijk contact en zijn zowel gasten als ondernemers huiverig over de grote mate van digitalisering. Echter blijkt dat AI een hoop werkdruk en lastige werkzaamheden kan opvangen, vooral nu we al langere tijd met personeelstekorten kampen. Eén ding is wel zeker: mensen houden ervan om op hun wenken te worden bediend en AI biedt hiervoor in ieder geval genoeg kansen!