Start-ups en Innovatie

Je eigen horecazaak starten

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 11 mei 2021

Je eigen horecaonderneming starten. Je zit er al een tijdje aan te denken, maar wanneer is nu het goede moment? En wat komt er allemaal kijken bij het starten van je eigen horecazaak? In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Het begint met een goed ondernemersplan en een goede voorbereiding. Hoe ga je de financiering regelen, welk risico’s zijn er, welke vergunningen heb je nodig en hoe regel je het met de Kamer Van Koophandel (KVK)?

Ondanks de huidige zware tijden die de horeca doormaakt is de sector de afgelopen jaren blijven groeien. En ook nu groeit de horeca nog. Durf jij in te stappen?

Je eigen horecazaak starten

Bron: KVK

Je eigen horecaonderneming starten vergt lef, doorzettingsvermogen en creativiteit. Natuurlijk zijn dat niet alle ondernemersvaardigheden die je nodig hebt. Test met de KVK Krachtmeting welke ondernemersvaardigheden jij nog meer hebt die goed van pas komen bij het opzetten van je eigen horecazaak.

Dus, je hebt een idee. Daar begint het mee. Maar hoe weet je of jouw idee aanslaat bij het publiek? Hoe test je of consumenten warmlopen om jouw gasten te worden? Hiervoor doe je marktonderzoek en dit verwerk je in je bedrijfsplan.

Wet- en regelgeving horeca

In je plan moet je ook rekening houden met de geldende wet- en regelgeving. Want dat heerlijke koude biertje op je terras serveren mag alleen met een drankvergunning. En die unieke brunch die op je kaart staat mag alleen gemaakt worden als je voldoet aan de HACCP-eisen. Daarnaast moet je ook nog denken aan de brandveiligheid, milieuregels en plaatselijke wet- en regelgeving voor jouw horecagelegenheid. Vergunningen aanvragen kost niet alleen geld maar soms ook veel tijd, zeker in deze tijd kan het door de omstandigheden wat langer duren dan verwacht. Daarbij zijn er nu diverse noodverordeningen en extra protocollen van kracht. Houd hier rekening mee.

Locatie van je horecazaak

Misschien heb je de perfecte locatie al op het oog, maar het kan ook zijn dat je nog helemaal geen idee hebt. Bedenk wat je doelgroep is, waar bevinden die zich en is daar een locatie bij te bedenken. Ga zelf op onderzoek uit door op verschillende plekken en daar op verschillende tijden te kijken. Is er veel aanloop, parkeergelegenheid, hoe is de omgeving, komt je doelgroep er en past de locatie bij je concept?

Om meer onderzoek te doen kun je bijvoorbeeld de locatiescan gebruiken. Ook kun je via horecamakelaars, Funda in Business, de ondernemersbalie van de gemeente of lokale centrummanager raadplegen voor bedrijven die ter overname worden aangeboden of panden die (op korte termijn) leegstaan. Ook is het raadzaam om informatie op te vragen bij al bestaande horeca in het gebied.

Heb je jouw locatie gevonden? Bekijk dan altijd goed het huur- of koopcontract, schakel hierbij een specialist in, bekijk het bestemmingsplan van de gemeente, moet dit eventueel nog gewijzigd worden? Verder neem je de kosten voor een verbouwing en de inrichting mee in je bedrijfsplan.

Horecaonderneming starten | Horecava

Hoe krijg ik de financiering rond?

Misschien heb je zelf voldoende geld om alles te financieren, maar meestal moet er gezocht worden naar een financierder. Daarom is het belangrijk om een goed financieelplan op te stellen. Het is slim om hiervoor een specialist in te schakelen. Zeker omdat de horeca bekend staat als risicovol qua financiering. Bij grote accountantskantoren hebben ze vaak een horecaspecialist, het is raadzaam om hier gebruik van te maken.

Verschillende financieringsmogelijkheden

Denk eens buiten de standaard financiering van banken. Denk bijvoorbeeld aan een crowdfunding, dit biedt financieringsmogelijkheden en je bouwt meteen een relatie op met je toekomstige gasten. Speciaal voor de horeca zijn er verschillende crowdfundingsplatformen.

Leveranciers heb je sowieso nodig voor je horecaonderneming. Vaak spelen zij ook een grote rol in de financiering. Denk bijvoorbeeld aan grote brouwerijen. Ga met ze in gespreken om te bekijken wat er mogelijk is. Meestal is het mogelijk om apparatuur te leasen om zo de financiering rond te krijgen.

Een horecabedrijf overnemen is ook nog een mogelijkheid. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat starters die een bedrijf overnemen succesvoller zijn en makkelijker de financiering rondkrijgen.

Risico’s bepalen

Zonder risico’s geen eigen onderneming. Er zijn aspecten waar je geen invloed op hebt, zoals de huidige pandemie, maar de risico’s waar je wel invloed op hebt moet je zo klein mogelijk maken.

Denk daarbij aan:

  • Sluit zakelijke- en persoonlijke verzekeringen af voor de risico’s die je niet zelf kunt dragen.
  • Neem je personeel in dienst? Maak bij de start van jouw onderneming een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Je beschrijft hierin de bedrijfsrisico’s op de werkplek en hoe je deze risico’s zoveel mogelijk beperkt.
  • Hanteer voorwaarden voor duidelijke afspraken met je klanten. Bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, annulering en betaling. Of gebruik de Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) van KHN.
  • Kies de juiste rechtsvorm Een eenmanszaak kun je snel en eenvoudig oprichten. Nadeel is dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. In de horeca starten veel ondernemers samen met een of meer zakenpartners. Dan kom je al snel bij een vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv) uit. Bij een vof is iedere deelnemer privé aansprakelijk voor de hele vof. Maak daarom duidelijke afspraken en leg deze afspraken vast in een vof-contract. Kies je voor een bv? Neem dan contact op met een notaris.
  • Wapen je bedrijf tegen (online) fraude. Zorg dat criminelen niet via valse e-mails je geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden stelen.
  • Als ondernemer leg je allerlei gegevens vast. Voorkom boetes, zorg dat je de AVG regelgeving nakomt.

Minder energie en duurzamer

Is de gemeente van waar jij jouw horecaonderneming wil vestigen bezig met het aardgasvrij maken van gebieden? Dan heb je hier ook mee te maken, denk maar aan de gasfornuis of verwarming. Ook voor het laden en lossen van goederen zijn vaak, vooral in binnensteden, strenge regels met zero-emissiezones. Hier moet je rekening mee houden. Voor veel duurzame oplossingen zijn ook subsidies aan te vragen. Lees meer over wat het Klimaatakkoord voor jou als horecaondernemer betekent.

Personeel voor je horecaonderneming

Je kunt personeel in dienst nemen, werken met een online vraag- en aanbodplatform, een uitzendorganisatie inschakelen of zzp’ers inhuren. Daarnaast is een goede personeelsplanner ook belangrijk. Zo houd je het overzichtelijk, deel je het personeel efficiënt in en bespaar je tijd.

KVK-nummer aanvragen, wanneer en hoe?

Als je zaak open gaat registreer je je ook als ondernemer bij de KVK. Hiervoor maak je aan afspraak. Na inschrijving krijg je direct een KVK-nummer. Dit nummer wordt door de KVK doorgegeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt je binnen 2 weken een btw-id en omzetbelastingnummer.

Hoe krijg je gasten in je zaak?

Het mooiste is natuurlijk dat als jij je deuren opent, de gasten massaal toestromen. Maar zonder aan de buitenwereld te laten weten dat je bestaat, is de kans nihil dat dit gaat gebeuren. Daarom is het belangrijk om een goed marketingplan te maken. Zorg voor goede online zichtbaarheid, dus een website (mobile friendly) en social kanalen waarop jouw doelgroep zich bevindt.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent op Google. Vul daarom je Google bedrijfsprofiel volledig in.

Naast je online zichtbaarheid is het ook belangrijk dat je telefonisch goed bereikbaar bent, er zijn nog genoeg mensen die telefonisch een reservering doorgeven of vragen hebben.

Alles gelezen, aantekeningen gemaakt? Hop aan de slag! Hopelijk kunnen we dan binnenkort genieten van jouw eigen horecazaak!

 

Bron: KVK