Koude Dranken

10 onbekende wijnlanden die wijn produceren

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
donderdag, 15 juli 2021

Marokko Al 2500 jaar produceert Noord-Afrika wijn. Dat Marokko, als islamitisch land, wijn produceert komt misschien als een verassing, maar...

Marokko

Al 2500 jaar produceert Noord-Afrika wijn. Dat Marokko, als islamitisch land, wijn produceert komt misschien als een verassing, maar Marokko is een van de landen met de grootste wijnproductie van de islamitische wereld.

Er worden jaarlijks ongeveer 35 miljoen flessen wijn geproduceerd. Rode wijn is goed voor 75% van de totale productie, rosé en vin gris voor 20% en de overige 5% van de productie zijn witte wijnen. De meest voorkomende druifsoorten zijn Carignan, Cinsaut, Alicante, en Grenache. In de loop der jaren zijn populaire druifsoorten als Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot ook geïntroduceerd. Deze druiven zijn op dit moment goed voor ongeveer 15% van de gehele productie.

Marokko excelleert voornamelijk in het produceren van vin gris. Een wijn met een lichte smaak en bijna perzik kleur. Deze wijnsoort sluit goed aan bij de gerechten uit de Marokkaanse keuken zoals couscous, kip- of visgerechten. In de omgeving van Meknes worden de beste wijnen geproduceerd. De wijngaarden bevinden zich op de zonnige heuvels van het Midden-Atlasgebergte. Daarnaast wordt er wijn geproduceerd rondom Casablanca en Rabad, Oost-Marokko, de noordelijke regio Gharb en de Doukkala regio bij El Jadida.

Tanzania

Op het populaire Zuid-Afrika na is Tanzania de grootste wijnproducent van Sub-Sahara Afrika. De wijnproductie van Tanzania groeide tegelijk met de onafhankelijkheid van Tanganyika. De droge grond en zanderige bodem gecombineerd met de lage luchtvochtigheid zijn perfecte omstandigheden voor het produceren van droge wijnen.

De meest voorkomende druifsoort in Tanzania is Cinsaut, ook wel Makutupora Red of Dodoma Red genoemd. Dit is een donkerrode, Franse druifsoort en familie van de Pinot Noir. Deze rode wijn is vol van smaak met een soepele afdronk en een goede combinatie met Nyama Choma. Een lokale specialiteit bestaande uit gekruid, geroosterd geitenvlees.

Andere druifsoorten die voorkomen in Tanzania zijn Aglianico, Syrah en Chenin Blanc. Naast wijn van druiven produceert Tanzania ook fruitwijnen van mango, banaan en pruimen. De wijnproductie vindt voornamelijk plaats in de oostelijk-centrale regio Dodoma.

Japan

Meestal worden Japanse gerechten gecombineerd met sake en bier, maar al sinds 1870 produceert Japan ook wijn. Vandaag de dag zijn er meer dan 300 wijnproducenten verdeeld over heel Japan. De populairste gebieden die wijn produceren zijn Ymanashi, Hokkaido, Nagano en Yamagata. Het klimaat verschilt per gebied, maar over het algemeen is er meer regenval en luchtvochtigheid dan bij de grote wijnproductie gebieden in Europa.

Japan staat bekend om hun affiniteit met pure wijnen. Koshu en Muscat Bailey A zijn de twee inheemse druifsoorten van Japan. Koshu wijn is een lichte, witte wijn die zowel plat als mousserend geproduceerd wordt. De wijn staat bekend om zijn citrus, witte perzik en soms kamperfoelie- en jasmijnaroma’s. Daarnaast bestaat het palet van Koshu wijn uit lychee en gedroogd fruit. De wijn is relatief neutraal, met een umami afdronk hierdoor gaat het goed samen met lokale specialiteiten zoals sushi en sashimi. Japan produceert ook populaire en bekendere druifsoorten zoals Shyrah, Merlot, Chardonnay en Pinot Noir.

Myanmar

De wijnproductie in Myanmar is nog extreem jong. In 1999 werd het eerste wijnhuis Aythaya Vineyard geopend in de buurt van Taunggyi in de regio Southern Shan State. Aythaya produceert 5 verschillende wijnen met Syraz, Dornfelder, Tempranillo, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Semillon en Red Muscat.

Naast dit wijnhuis is er slechts één ander wijnhuis in Myanmar. In dit wijnhuis wordt 30% witte en rosé wijnen en 70% rode wijn geproduceerd. Voor de rode wijnen worden populaire, veel voorkomende druifsoorten gebruikt, zoals Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Voor de witte wijnen wordt alleen Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt. Tot slot maakt men voor de rosé gebruik van Syrah.

Allebei de wijnhuizen bevinden zich in de Southern Shan State regio. Het klimaat daar is warm met jaarlijks ongeveer 150 zonnige dagen, perfecte bodemgesteldheid en koude nachten. Dit zorgt voor hoge kwaliteit van de druiven en mooie aroma’s.

Ondanks de kleine productie hoeveelheid van ongeveer 375.000 flessen per jaar wint de wijnindustrie van Myanmar aan populariteit. Beide wijnhuizen zijn populair bij Westerse toeristen en volgens Morsbach, de oprichter van Aythaya Vineyard, wordt Myanmar “een beroemd wijn producerend land”. Daarvoor moet de wijnproductie eerst voldoende zijn om een deel op te slaan voor rijping.

Uruguay

Met een jaarlijkse productie van 18 miljoen liter is Uruguay de op drie na grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Uruguay heeft een mild, Atlantisch klimaat dat beter te vergelijken is met de wijnregio’s in Europa dan andere wijn regio’s in buurlanden als Argentinië en Brazilië.

Uruguay heeft het klimaat van de oude wereld. Het feit dat het in ‘de nieuwe wereld’ ligt is wat Uruguese wijnen aantrekkelijke maakt voor de consument. Vandaag de dag produceren alle regio’s wijnen, alhoewel de gebieden langs de kust het populairst zijn. Canelones, Maldonado en Colonia zijn de belangrijkste wijn regio’s van het land.

Canelones biedt verfrissende kustbriesjes en vruchtbare kleigronden die geschikt zijn voor wijnproductie. Daarnaast is de regio dicht bij de hoofdstad Montevideo. Hier woont ongeveer een derde van de totale bevolking en de markt is hier dus het grootst. In de regio is een grote variatie in druifsoorten. Tannat is de meest voorkomende druifsoort en goed voor meer dan een kwart van de totale productie. Daarnaast is Albariño, voor het eerst gepland begin 2000, een opkomende druifsoort.

Maldonado is een meer opkomende regio. In 2001 is de wijnproductie daar begonnen. De bodem in dit gebied is armer en rotsachtig en de temperaturen zijn koeler. Hierdoor is dit gebied geschikt voor een breed scala aan rode en witte drijfsoorten.

Colonia is juist een wijnregio met een lange geschiedenis. Het milde klimaat en de kalkrijke bodems met zand en grind maken het een uiterst geschikte regio om soepele, aromatische wijnen te produceren.

Mexico

Mexico was het eerste land in Noord-Amerika met wijngaarden. Deze wijngaarden zijn in de 16e eeuw door de Spanjaarden aangelegd. Mexico verbouwt een grote variatie aan Franse, Spaanse en Italiaanse druiven. Ze maken voornamelijk blends van verschillende druiven, alhoewel dit meestal niet volgens de Europese tradities gebeurd.

Mexico is een land met een warm klimaat. Desondanks heeft het goede omstandigheden voor de druiven om te groeien. De grond in Mexico is door de warmte erg dor wat effectief is voor de druiven, omdat die niet van vochtigheid houden. Daarnaast liggen de wijngaarden meestal op grote hoogte waar de lucht koeler is en er een groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht.

Zwitserland

De geschiedenis van Zwitserse wijn gaat terug tot 800 V.C. Er is bewijs dat er in die tijd al wijnstokken verbouwd werden op Zwitserse bodem. Tegenwoordig produceert Zwitserland jaarlijks ongeveer 100 miljoen liter wijn. Vrijwel alles is voor binnenlandse consumptie, want Zwitserland consumeert 99% van alle geproduceerde wijn zelf.

Met 15.000 hectare aan wijngaarden is Zwitserland nummer 10 op de wereldranglijst van de verhouding tussen wijngaarden en landoppervlak. Deze grond is verdeeld over 6 verschillende regio’s waar men meer dan 200 verschillende druifsoorten produceert. Chasselas is de populairste druifsoort voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Chasselas is een inheemse druifsoort die van origine groeide bij de oevers van het meer van Genève.

De Alpen beslaan twee derde van het gehele land, waardoor het klimaat koel is. Daarnaast groeien de wijnstokken op relatief grote hoogte, steile hellingen, terrassen of aan de voet van een berg. Dit zorgt voor wijngaarden die zijn opgedeeld in veel, maar kleine oppervlaktes. Dit brengt uitdagingen mee in het produceren van wijn en zorgt voor hoge productie kosten.

Engeland

De wijnproductie in Engeland is in het afgelopen decennium aanzienlijk ontwikkeld. 65% van alle geproduceerde wijn is mousserend en gemaakt volgens de traditionele methode (méthode champenoise). Van de resterende productie is ongeveer 16% rode wijn en 19% witte wijn. Dit gebeurt voornamelijk in de zuidelijke regio’s van het land.

Wijnproducenten in Engeland hebben te maken met een erg nat klimaat. Alhoewel het klimaat in het zuiden van Engeland iets warmer en droger is dan in de rest van het land. De populaire druifsoorten, die goed groeien in het nattere klimaat, zijn Chardonnay, Pinot Noir, Bacchus, Pinot Meunier en Ortega.

Macedon

Macedonië is een van de laatst ontdekte wijnproducerende landen van Europa. Desondanks heeft Macedonië al een lange geschiedenis in het produceren van wijn die dateert uit de oudheid. Meer dan 4000 jaar geleden groeiden de eerste wijnstokken al in Macedonië. Het eerste wijnhuis in de moderne tijd opende zijn deuren in 1885. Vervolgens ontstond er eind jaren 90 een snelle ontwikkeling waarbij toonaangevende producenten en wijnmakers probeerden Macedonische wijnen internationaal kenbaar te maken. Vandaag de dag is wijn het op één na belangrijkste exportproduct.

Er zijn 7 verschillende inheemse druifsoorten die Macedonië verbouwd. Hiervan zijn er vier bestemd voor de productie van witte wijn en drie voor rode wijn. Naast inheemse druifsoorten verbouwt Macedonië ook internationale druifsoorten. De internationale druifsoorten zijn R’kactelli, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Noir, Syrah en Plavec Mali.

Macedonië kent 3 regio’s waar druiven worden verbouwd. De westelijke, centrale en oostelijke regio. In al deze regio’s is een unieke mix van mediterraan en continentaal klimaat gecombineerd met grote stukken vruchtbare grond. In de zuidelijke regio zijn er vooral koude en vochtige winters en hete en droge zomers. De centrale regio is meer zonovergoten met ongeveer 260 zonnige dagen per jaar. De oostelijke regio is het bergachtigst en meest dor. Het is hier kouder dan in de andere regio’s en er staat vaak een sterke noordelijke wind.

Lanzarote

Lanzarote is een van de Canarische eilanden van Spanje gelegen bij de West Afrikaanse kust. Het eiland staat vooral bekend om het hele jaar door warme weer, de stranden en de vulkanische landschappen. Dit vulkanische landschap is ook wat wijnen van Lanzarote bijzonder maakt. Het as zorgt ervoor dat de schaarse hoeveelheid vochtigheid in het droge klimaat van Lanzarote wordt ook wordt behouden. Daarnaast houdt het de warmte vast en neemt het zelfs vocht uit de lucht op. Dit is wat de droge of van nature zoete wijnen die het eiland produceert karakter geeft.

De wijnen worden vooral geproduceerd met Moscatel en Malvasía Volcánica. Daarnaast zijn er nog enkele inheemse druifsoorten zoals white Listán, white Diego and red Listan Negro. De oogst van deze druiven is de vroegste wijndruivenoogst van heel Europa.

Lanzarote heeft ongeveer 2000 hectare aan wijngaarden, 19 wijnproducenten en produceert jaarlijks ongeveer 4330 hectoliter. Het oudste wijnhuis en de oudste wijnproducent van Lanzarote en alle andere Canarische Eilanden is El Grifo en stamt uit 1775.

Ondanks de heerlijke en veilige Italiaanse, Spaanse en Franse wijnen, die bekend zijn voor jou zijn er dus genoeg redenen om de volgende keer voor een wijn te gaan die je nog niet kent. Een wijn uit een land waarvan je misschien niet eens wist dat er wijnen uit dat land kwamen. Hopelijk heb je je even heerlijk kunnen wanen in de mooie uithoeken van de wereld en de prachtige wijnlanden.

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

http://www.gastvrijheidscoach.nl