Horecava - pictogram Duurzaamheid


Er zijn meerdere duurzame initiatieven op de beurs zoals de Groene Route, de Karel de Vos Duurzaamheid Award, het onderdeel Vers & Puur en het nieuwe paviljoen Van Bron tot Bord in Nederland. Daarnaast staat het nieuwe onderdeel No Waste Village geheel in het teken van praktische oplossingen voor voedselverspilling.

Horecava - Karel de Vos Duurzaamheid Award

Karel de Vos Duurzaamheid Award

Voor de vijfde keer wordt de Karel de Vos Award uitgereikt. De bijzondere trofee is vernoemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Omdat de aandacht steeds meer is komen te liggen op 'zorg voor een betere wereld', is de naam veranderd in Karel de Vos Duurzaamheid Award. Kernwaarden als gastgerichtheid en ondernemer- ondersteunend blijven belangrijk. Alle ingezonden innovaties maken kans op deze prijs.

No Waste Village

No Waste Village

Bij No Waste Village krijgen horeca ondernemers tips hoe ze slim kunnen besparen en geld kunnen verdienen door hun waste aan te pakken. Wat er te doen is:

  • Advies op maat: op het plein wordt u ontvangen door GET CHEFS die een kleine checklist met u doornemen. Zo kunt u precies zien wie van de deelnemers op het plein voor hen interessant is. U ontvangt een ‘bankbiljet’ die u kunt inwisselen om een advies op maat te krijgen van de Waste Watchers of om één van de circulaire producten aan te schaffen.
  • Proeven: uiteraard is er genoeg te proeven: pieperbier in de foodtruck van Instock, soep van reststromen groente uit De Verspillingsfabriek, Brouwbrood dat gemaakt wordt van bierrestanten of een snack van Gro. Deze laatste wordt gemaakt van oesterzwammen die groeiden op koffiedik. Datzelfde koffiedik is de grondstof voor de zeepjes van Wearebeeblue, dat ook sinaasappelschillen gebruikt om zeep van te maken.
  • Slimme oplossingen: er zijn slimme oplossingen te zien zoals Ecocreation (duurzame verpakkingen en composteren), Made Blue (compensatie waterverbruik), The Odds (apps voor telers en restaurants tegen verspilling), True Tast Ventures (duurzaamheidsmeter), RAI ketchup (gemaakt van overschot tomaten van Abma's) en Yespers (Granola met fruit uit De Verspillingsfabriek).
  • Zelf aan de slag: uiteraard gaan de deelnemers van de No Waste Village ook aan de slag met hun eigen swill (voedselresten). En er rijden over de beurs karretjes waarmee swill van andere standhouders wordt opgehaald. Op het plein staat daarvoor een grote composteermachine van Ecocreation die alles tot compost verwerkt.
Van Bron tot Bord

Nieuw: van Bron tot Bord in Nederland

Hier kunt u uw kennis vergroten over gezonde lokale producten en proeven hoe veelzijdig het aanbod is van meer dan 24 streekleveranciers uit alle 12 provincies. Twee maal per dag is er een kooksessie van drie uur waar gerenommeerde chefs uit Nederland hoogwaardige gerechten in het paviljoen met streekproducten bereiden. De nadruk ligt op het ambacht: de aangeboden producten zijn op kleine schaal en op traditionele manier bereid. Onder andere Jonathan Zandbergen van Merlet*, Matthijs Mulder van De Bloemenbeek*, Tonny Berentsen en Sierk Buwalda van De Kromme Dissel* en Gilbert Von Berg van Chateau Neercanne* zullen hun kookkunsten vertonen. Van Bron tot Bord in Nederland is een samenwerkingsverband tussen Deli XL, Vers 24/7, From Farm to Fork in the Netherlands en de Horecava.

Vers & Puur

Vers en Puur staat in het teken van ambacht, biologisch en verantwoord eten.

Horecava - pictogram Duurzaamheid

Groene Route

Door middel van een Groene Route kunnen bezoekers gemakkelijk alle duurzame bedrijven op de beursvloer vinden. Deelnemende bedrijven staan met een groen vinkje in de online deelnemerslijst en op de plattegrond die op de beurs wordt uitgedeeld. Ook herkent de bezoeker hun stand aan een vloersticker met hetzelfde groene vinkje.