Amsterdamse Lex Wenneker Nederlands baristakampioen 2015

Amsterdamse Lex Wenneker Nederlands baristakampioen 2015

  • 2015-01-11
  • Horecava

Lex Wenneker uit Amsterdam is vandaag de Nederlands baristakampioen geworden tijdens de finale van het Dutch Barista Championship. Hij heeft het opgenomen tegen vijf ambitieuze barista’s die in oktober van vorig jaar doorgingen bij de voorrondes in Nijmegen. De Nederlands kampioen zal in april Nederland vertegenwoordigen in het World Barista Championship in Seattle, USA. De finale van het Dutch Barista Championship, dat ieder jaar wordt georganiseerd door de Nederlandse tak van de Speciality Coffee Association Europe, vond dit jaar plaats tijdens de Horecava in Amsterdam.

Het Dutch Barista Championship wordt sinds 2002 jaarlijks gehouden. Het kampioenschap is een wedstrijd waarin deelnemers 12 koffiedranken maken en presenteren binnen 15 minuten - vier espresso’s, vier cappuccino’s en 4 dranken die signature drinks worden genoemd. De deelnemers meten hun vakkennis aan elkaar, moeten hun vaardigheden bewijzen bij het gebruiken van de espressomachine, de molen, de keuze van hun koffie, hygiëne, werkorganisatie en de presentatie die ze opvoeren. Dit alles wordt beoordeeld door een vakkundige en gecertificeerde jury. Tijdens de presentatie is het aan de barista om de koffie te presenteren, deze is vaak afkomstig uit velen landen en plantages met ieder zijn eigen eigenschappen en smaakomschrijvingen. Het verhaal dat de barista vertelt is grotendeels vrij in te vullen, maar volledige smaakomschrijvingen van alle koffiedranken en een duidelijke uitleg van de signature mogen niet ontbreken.

Het World Barista Championship, waar Wenneker deze lente zijn kunsten zal vertonen, is de meest vooraanstaande internationale koffiewedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door World Coffee Events. Elk jaar strijden landskampioenen van meer dan 50 landen voor de wereldtitel.

Over SCAE Nederland

SCAE Nederland is een onafhankelijk instituut, de autoriteit op het gebied van de kwaliteit van koffie. SCAE Nederland verbindt mensen en kennis en is een inspiratiebron voor en door koffieprofessionals. SCAE Nederland biedt een platform waardoor huidige en toekomstige koffieprofessionals zichzelf en anderen kunnen verbeteren en verbindingen kunnen aangaan.

Foto’s: Pim Rinkes​

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam.

31 6 1545 4297

Nieuwste Video

meer video's »