Welke horecamaatregelen gelden nu in de rest van Europa?

De horeca in Nederland is vanaf 14 oktober zo goed als gesloten en veel vooruitzicht is er nog niet. Hoe zit dat eigenlijk in onze buurlanden?


Ook in de rest van Europa zijn de horeca nog lang niet terug naar ‘normaal’, maar in sommige landen beginnen de versoepelingen langzaam op gang te komen na een lange en strenge lockdown. Deze week mag in grote delen van Italië de horeca overdag weer open voor afhaalmaaltijden, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Italië versoepeld

In een groot deel van het land, waaronder in Rome, mogen restaurants en cafés overdag ook weer klanten bedienen. De coronapandemie heeft Italië zwaar getroffen, met meer dan 2,5 miljoen besmettingen en ongeveer 85.000 overlijdens. Naar schatting kunnen bijna 300.000 van deze horecatenten – iets meer dan 80 procent van het totaal – van de heropening profiteren.

Spanje

Cafés en restaurants in Barcelona en delen van Catalonië zijn sinds 23 november alweer open met beperkte capaciteit. De regio Madrid versoepelt nu ook langzaam de beperkingen die de bevolking zijn opgelegd. De autoriteiten overwegen de avondklok in te laten gaan om middernacht in plaats van 22.00 uur, zoals nu het geval is.

Frans verzet

Restaurants in Frankrijk mogen nog niet open, maar doen dat soms wel. Zo ontdekte de Parijse politie eind vorige week dat 24 zaken stiekem open waren. Minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwde maandag dat restaurants die coronamaatregelen negeren of omzeilen, hun coronasteun zullen verliezen.

Hij reageerde daarmee op de oproep van chefs om uit protest tegen de coronamaatregelen te gaan koken en maaltijden te serveren. Chef-kok Stéphane Turillon uit het oosten van het land heeft de sector opgeroepen uit protest de deuren te openen en ‘verzetsmaaltijden’ te bereiden.

Buren

Duitsland scherpt de maatregelen zelfs nog extra aan. De huidige strenge lockdown is verlengd tot 15 februari, maar de horeca blijft naar verwachting nog langer gesloten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanaf 2 november houden de Duitse eet- en drinkgelegenheden nu hun deuren gesloten.

De horecazaken van onze zuiderburen zijn net als in Nederland gesloten vanaf half oktober. Alleen voor afhaalmaaltijden mogen restaurants open zijn tot 22.00 uur. In hotels kunnen gasten alleen op de kamer eten en campings zijn helemaal gesloten.


Deel dit bericht
Bekijk meer Groningse horecaondernemers verenigen zich op sociale media
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!