Wanneer mag de horeca open in ‘routekaart’ kabinet?

De ministerraad bespreekt vrijdag een exitstrategie hoe we uit de lockdown gaan komen. Een nieuwe ‘routekaart’ zou stapsgewijs aangeven wanneer de cafés en restaurants weer open mogen.


Het plan om uit de lockdown te wandelen bestaat uit vijf stappen. Prioriteit is om de scholen te openen, daarna volgt de horeca en tot slot de evenementen. Dat meldt het NRC Handelsblad woensdag op basis van een ingeziene interne notitie.

Stap 3

Allereerst gaan de scholen open en wordt de avondklok weer afgeschaft als de maatregelen versoepeld kunnen worden, staat in de voorlopige routekaart. Daarna kan het openbare leven weer langzaam op gang komen. Restaurants, musea, pretparken kunnen in stap twee hun deuren openen. Voor restaurants geldt dan een maximum van 30 gasten.

In fase drie van de routekaart kunnen de ‘natte’ horeca, de cafés, weer open en is er “ruimte voor evenementen”. Uit de interne notitie die NRC bezit, blijkt niet wanneer een fase precies ophoudt en een nieuwe fase ingaat. In een vierde fase mogen er weer (sport)evenement plaatsvinden en in fase vijf versoepelen ook de overige basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand.

‘Zeer ernstig’

Als de besmettingscijfers dalen, zal de overheid een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen introduceren in een routekaart. Het stappenplan zou “voorspelbaar en uitlegbaar” moeten zijn, aldus de interne notitie, en het biedt “een perspectief en een helder verhaal over hoe de samenleving langzaam heropend zal gaan worden”.

Op dit moment zijn de versoepelingen nog niet aan de orde, omdat Nederland nog in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zit. Ook gaat de vaccinatiegraad een rol spelen in het wel of niet versoepelen van de maatregelen.

Het stappenplan uit de notitie is nog een schets. Vrijdag wordt de routekaart verder besproken door de ministerraad en volgende week dinsdag geeft het kabinet een persconferentie.


Deel dit bericht
Bekijk meer Veel misverstanden over koffie en thee!
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!