Utrecht staat klaar, maar ministerie zet halt op horecapilot

Een Utrechtse proef waarbij drie horecabedrijven zouden worden heropend, kan niet doorgaan, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Hoewel de Utrechtse horecaondernemers in de rij staan om mee te doen met de horecapilot, vindt het ministerie experimenten met restaurants niet nodig.


De horecapilot is een initiatief van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de GGD. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan. Ondernemers staan klaar om mee te doen aan de pilot. “Omdat we vinden dat het tijd wordt om ons voor te bereiden op het normale leven”, zegt Pieter Honing, voorzitter van de Utrechtse afdeling van KHN, tegen het Algemeen Dagblad (AD). “Mensen snakken naar een beetje vrijheid en vertier. Wij willen de Utrechters en de horeca perspectief bieden en we geloven dat dit veilig kan.”

Ook het college van burgemeester en wethouders ondersteunt de horecapilot van harte. “Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een ‘intelligente heropening’ van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepelen”, zei burgemeester Sharon Dijksma over de horecatest in haar stad. “Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren.”

Niet nodig

Maar volgens het ministerie van Economische Zaken zijn proeven met restaurants niet nodig. “In de routekaart die het kabinet vorige week bekend heeft gemaakt, staat al beschreven dat restaurants als eerste weer heropenen als de epidemiologische situatie dat toestaat. Dat kan, als men zich aan de coronaregels houdt en aan het maximum aantal gasten. Het is dus niet nodig om daar nu proeven mee te doen”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Test

Wel organiseert de rijksoverheid volgende week een test om ervaring op te doen met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving. De horecapilot staat los van deze zogenoemd ‘fieldlabs’. Over de opzet van het experiment van de overheid wordt nu nog overlegd met KHN en de Horeca Alliantie, laat de woordvoerder weten.


Deel dit bericht
Bekijk meer Carnaval dit jaar niet in drukke kroeg, maar thuis voor de buis
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!