‘Teruggang betaalde banen toe te schrijven aan horecaberoepen’

Werknemers met een flexibel contract of op oproepbasis zijn veelal te vinden in de horeca. Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis, komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Over de gehele linie telde het statistiekbureau eind vorig jaar 38.000 mensen minder met betaald werk dan eind 2019. Deze daling komt uitsluitend voor rekening van flexibele werknemers, van wie het aantal met 177.000 afnam. Daarentegen waren er eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan een jaar eerder en ook het aantal zelfstandigen steeg. De teruggang is dus volgens het CBS vrijwel geheel toe te schrijven aan beroepen die worden uitgeoefend in de horeca.

Jongeren zijn, bijvoorbeeld met een bijbaan naast hun studie, relatief vaak werkzaam in de horeca. En juist die sector is hard getroffen door de crisis. Daarom lag eind vorig jaar het aantal mensen tot 25 jaar met werk eveneens lager dan voor de coronacrisis. In de oudere leeftijdsgroepen is het aantal mensen met betaald werk wel toegenomen of ligt dit al weer bijna op hetzelfde niveau als voor de crisis.

Verschillen tussen beroepsgroepen

In de statistieken zijn ook duidelijke verschillen te zien tussen beroepsgroepen. In de horeca, onderdeel van de dienstverlenende beroepen, nam de werkgelegenheid duidelijk af. Denk aan kelners, barpersoneel of keukenhulpen. Elders kwamen er juist meer banen bij. Van bedrijfskundigen, organisatieadviseurs, transportplanners en logistiek medewerkers waren er bijvoorbeeld veel meer aan het werk vergeleken met een jaar eerder.

Ondanks alles lijkt de schade voor de arbeidsmarkt eigenlijk nog mee te vallen, constateerden kenners eerder al. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid, waardoor veel bedrijven geholpen worden bij het doorbetalen van hun personeel. Mogelijk krijgt de Nederlandse arbeidsmarkt later nog flinke klappen als de overheidssteun wordt afgebouwd.


Deel dit bericht
Bekijk meer Horecaondernemers zetten hun terrassen buiten
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!