Sterkste krimp economie ooit in 2020, mede door horecasluiting

De Nederlandse economie is in het coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen, de sterkste krimp ooit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden.


In het tweede kwartaal van het jaar was nog sprake van een krimp van 8,5 procent, toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown vanwege het coronavirus. In het derde kwartaal toonde de economie veerkracht met een groei van 7,8 procent. Dat kwam vooral doordat maatregelen goeddeels werden opgeheven.

Omdat de horeca dicht was voor een groot deel van het jaar 2020, werden er aanzienlijk minder betalingen gedaan. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootste krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

Toeristen

Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Ook aan vervoersmiddelen als auto’s vrachtwagens en vliegtuigen werd minder geld uitgegeven. Daarnaast werd er ook minder geïnvesteerd in woningen en bedrijfsgebouwen. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

De import daalde met 4,5 procent. Een groot deel van die krimp komt op rekening van toeristen. Zo bleven buitenlandse toeristen weg uit Nederland, waarmee ze ook geen geld pompten in de Nederlandse economie. Het tegenovergestelde gold voor Nederlanders die veel minder naar het buitenland op vakantie gingen.

De consumptie door de overheid groeide vorig jaar met 0,2 procent. Vooral de uitgaven aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur lagen hoger dan een jaar eerder.


Deel dit bericht
Bekijk meer Deliveroo verliest hoger beroep: maaltijdbezorgers geen zzp'ers
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!