Hoe verbeter je je rendement en gastvrijheid

Iedere horecaondernemer kijkt reikhalzend uit naar de dag dat zijn zaak weer open mag na de lockdown. Maar we weten allemaal: ook daarna liggen er nog een hoop uitdagingen op het pad. Hoe zorg je dat je in de periode na de lockdown zo veel mogelijk omzet haalt? Oftewel: hoe haal je alsnog een goede return on corona?


Björn Nijhuis, operationeel directeur bij Eijsink, is van mening dat je de beste return on corona haalt door efficiëntie en gastvrijheid goed te combineren. “Als je straks weer open mag, maar met een beperkte bezettingsgraad, haal je je rendement niet uit een hoog aantal gasten. Maar door je processen slim en efficiënt in te richten, kun je toch een mooie omzet halen en tegelijkertijd je kosten verlagen. En nee, dat hoeft niet ten koste te gaan van de service. Het kan de service zelfs verhogen!”

Bjorn_Nijhuis_Eijsink | Horecava

Bjorn Nijhuis operationeel directeur bij Eijsink

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van horecaondernemers na de lockdown?

“Dat zijn er natuurlijk best veel. Als je maar een beperkt aantal gasten in je zaak mag hebben, wil je je tafels wel zo efficiënt mogelijk benutten. Je reserveringen moeten dus gesmeerd lopen, je wilt ook gasten in de daluren, et cetera. Een goede planning is hierbij cruciaal.

Een andere grote uitdaging is je personele bezetting. Er was al een personeelstekort in de horeca, maar door corona hebben ook veel parttimers ander werk gezocht. Nieuwe medewerkers moeten eerst ingewerkt worden, en je bestaande personeel is zijn routine kwijt, dus dit moet eerst weer een goed geoliede machine worden.”

Eijsink Booq | Horecava

Hoe kunnen horecaondernemers met deze uitdagingen omgaan?

“Corona heeft natuurlijk bij iedere ondernemer een groot gat geslagen in de financiële middelen. Dat gat kunnen wij niet zomaar dichten, maar we kunnen daar wel bij helpen. Door je systemen slimmer te maken, kun je met minder mensen meer doen. Natuurlijk moet de klantbeleving altijd voorop blijven staan, want anders kiezen mensen wel voor afhalen of bezorgen.”

Hoe zorgt digitalisering dan voor besparingen of voor extra omzet?

“Het maakt je bestelproces makkelijker. Zo zorg je er met een extra handheld voor dat je personeel minder ver hoeft te lopen en er sneller besteld en betaald kan worden. Dat levert extra omzet op, en aangezien het nog geen 25 euro per maand kost, verdien je het met 1 extra kopje koffie per dag al terug.

Ook kun je gasten zelf laten bestellen en betalen via QR. Dat gaat sneller, het levert meer bijverkoop op en het zorgt voor een hogere klanttevredenheid. Dit levert gemiddeld tussen de 15 en 20% rendementsverhoging op.

Ook het koppelen van je verschillende systemen of applicaties – zoals je kassasysteem, QR-bestellingen, personeelsplanning, reserveringen of loonadministratie – levert geld op. Het scheelt je uren aan administratie en je processen verlopen veel soepeler. Bovendien geeft dit veel inzicht. Je ziet op welke producten je de meeste marge maakt, wie je beste verkoper is, wat je daluren zijn en welke promoties het beste werken. Op basis van die inzichten kun jij weer sturen.”

Eijsink Booq | Horecava

Welke tip wil je horecaondernemers geven? Hoe halen ze de beste return on corona?

“Mijn belangrijkste advies: wees niet bang om te investeren in digitalisering. Misschien denk je dat dit niet het juiste moment is, gezien je financiële situatie, maar dat is het juist wel. Je efficiëntie wordt hier zóveel hoger door, dat je je investering in bijvoorbeeld handhelds of QR-bestellen zelfs al binnen 1 of 2 maanden volledig hebt terugverdiend. We hebben een aantal webinars ontwikkeld waarin we laten zien wat onze oplossingen voor de ondernemer betekenen. Ik nodig iedere horecaondernemer die graag een zo hoog mogelijk rendement wil én een topservice wil bieden uit om hiernaar te kijken.”

Wil je weten hoe Eijsink jou kan helpen om na de lockdown een zo hoog mogelijk rendement te halen? Bekijk dan hun gratis webinars


Deel dit bericht
Bekijk meer Crisis?! Deze vier horecaformules gaan dit jaar groeien!
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!