Horecabranche en winkeliers boos na uitlatingen De Jonge

Horecaondernemers en winkeliers zijn boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van horecazaken.


“Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven”, zegt Dirk Beljaarts, voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf. “Echt schandalig.”

De Jonge zei vrijdag in de krant dat hij coronatestbewijzen wil inzetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen, maar niet om weer naar de horeca of kantoor te gaan. In de evenementensector worden sinds vorige week experimenten gehouden voor een veilige heropening.

Bloedbaden

Op de vraag of de horeca begin maart kan starten met experimenteren zoals nu met theaters gebeurt, antwoordde De Jonge voorzichtig. “Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af.” Ook voor de detailhandel kan hij nog niks concreets noemen.

Dat De Jonge maatregelen voorstelt om evenementen mogelijk te maken, terwijl hij winkels en horeca dicht wil houden, getuigt volgens KHN van “een totaal gebrek aan empathie”. Ook winkeliersvereniging INretail vraagt zich af of de bewindslieden weleens een ondernemer hebben gesproken. Detailhandelvoorman Jan Meerman wijst erop dat er geen bewijs is dat winkelen bijdraagt aan besmetting en winkels in buurlanden al wel opengaan. “Er zijn bloedbaden, en dat lijken ze totaal niet erg te vinden. Het is niet alleen de boodschap, die geen enkele hoop biedt, maar ook de manier waarop ze het brengen. Die stuit enorm tegen de borst.”

Juridische stappen

De opstelling van de minister is ook tegen het zere been van KHN-voorzitter Robèr Willemsen. De branche beraadt zich momenteel op de vraag wat nu het verstandigste is om te doen. Ook juridische stappen sluit Willemsen niet uit, al wil hij daar nog niet op vooruitlopen. “We kijken naar alles, bijvoorbeeld publiciteitsacties.” Onlangs kwam de organisatie met een alternatieve routekaart voor een heropening van de horeca, maar hier heeft het kabinet nog geen echt antwoord op gegeven, laat Willemsen weten.


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Fors aantal strandtenten zal met lenteweer gesloten blijven'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!