Horeca komt met eigen corona-routekaart voor sector

Vorige week presenteerde het kabinet een exit strategie, een zogenoemde 'corona-routekaart', om uit de lockdown te bewegen als de besmettingscijfers dat toelaten. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft daartoe zijn plannen in een eigen corona-routekaart gegoten als alternatief voor die van de overheid.


Ze willen onder meer dat er ruimere openingstijden voor restaurants komen bij de lagere risiconiveaus. Alcoholverkoop in horeca moet kunnen als dat elders verboden is. Ook moeten nachtclubs en zalencentra weer open kunnen

Waar de overheid de horeca onderverdeelt in restaurants en overige horeca, is die van de routekaart van KHN fijnmaziger. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, buitenterrassen en clubs en nachtleven.

De horeca wil onder meer dat alcoholverkoop mogelijk blijft in de horeca, ook als dat ergens anders verboden is. Voor eet- en drankgelegenheden zijn de openingstijden in de op een na lichtste categorie (‘waakzaam’) wat ruimer. Verder wil de branche dat het maximumaantal aanwezigen afhankelijk wordt van de oppervlakte van de zaak. In de routekaart van de overheid zijn er simpele maxima gesteld die geen rekening houden met hoe groot een café of restaurant is.

Nachtclubs

Zaalverhuur moet volgens KHN altijd mogelijk zijn, maar wel met een beperking van het aantal gasten afhankelijk van de grootte van de locatie. Bij het hoogste risiconiveau is vervolgens ook geen catering meer toegestaan. Ook buitenterrassen moeten vrijwel altijd open kunnen, zonder beperkingen. De horecabranche wil die alleen in de zwaarste categorie sluiten.

Voor nachtclubs geldt ook dat zij open moeten kunnen in de lichtste twee risiconiveaus, zij het met een maximumaantal gasten. Daarbij moet ook de dansvloer open kunnen. Vanaf het derde risiconiveau van de in totaal vier moeten nachtclubbezoekers het zonder avondje uit stellen.

Meer steun voor de sector

De alternatieve horecaroutekaart is dinsdag aangeboden aan de commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer. KHN hoopt dat de Kamerleden er bij het kabinet op aandringen dat het met gesloten sectoren als de horeca in overleg moet treden over de mogelijke weg naar heropening.

KHN voelt zich gesteund door de vorige week ingediende motie van Klaas Dijkhoff, die daarin het kabinet oproept om de versoepelingsruimte te verdelen over verschillende getroffen sectoren, schrijft de organisatie. Voorzitter Robèr Willemsen: “Wij hebben een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. De koffie staat bij ons online klaar voor overleg.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Brabantse horecabaas is voorbereid: 500 werknemers gezocht
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!