‘Groot deel horeca heeft geen terras’

Het nieuws van de terrassen openen heeft voor een groot deel van de horeca alsnog vrij weinig zin. Een groot deel heeft helemaal geen terras.


DEN HAAG (ANP) – Een groot deel van de restaurants en cafés heeft er waarschijnlijk weinig aan als het kabinet zou besluiten dat de terrassen weer open mogen.

Cijfers van horecadatabase Datlinq wijzen uit dat lang niet alle horecagelegenheden in Nederland een terras tot hun beschikking hebben.

Volgens de meest recente gegevens zijn er verspreid over het land bijna 25.000 horecalocaties met een terras, van bars tot shoarmatenten en van ijssalons tot luxueuze restaurants. Dat lijkt veel. Maar volgens Datlinq overschrijdt het totaal aan horecalocaties in Nederland de 50.000.

45.000 locaties

Maar in dat laatste getal zijn ook nog bed and breakfasts (B&B’s) en andere gelegenheden meegeteld, waar het eigenlijk niet voor de hand ligt om bijvoorbeeld een biertje of een colaatje te doen. Gecorrigeerd voor dat soort horecavarianten, zou volgens Datlinq sprake zijn van een totaal rond de 45.000 locaties. Daarvan hebben er dus bijna 25.000 een terras.

Mogelijk hebben nog meer cafés en restaurants baat bij een heropening van de terrassen. Dat zou kunnen als gemeenten ervoor zorgen dat ook horecazaken die eigenlijk geen terras hebben, straks toch nog op de een of andere manier buiten gasten mogen verwelkomen. Veel gemeenten hebben lokale horeca al meer ruimte toegezegd voor het geval ze open zouden mogen.

Onduidelijkheid

Wanneer mensen daadwerkelijk weer een terrasje kunnen pakken is nog onduidelijk. De kans lijkt klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op de coronapersconferentie van dinsdagavond versoepelingen gaan aankondigen die volgende week al ingaan. Zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan. Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld.


Deel dit bericht
Bekijk meer Topchef Ron Blaauw te zien in nieuw RTL-programma Snackmasters
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!