GGD West-Brabant: in horeca gemiddeld meer coronabesmettingen

Wie in de horeca werkt of werkzaam is als kapper, heeft vaker het coronavirus gehad. Het aantal besmette mensen in die branches ligt namelijk veel hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking, blijkt volgens het Algemeen Dagblad (AD) uit een studie van GGD West-Brabant.


De onderzoekers van de GGD hebben het afgelopen jaar ieder kwartaal 500 Brabantse horecamedewerkers en kappers onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen. “Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad”, zegt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant, dinsdag tegen het AD.

De studie werd gedaan in het westen van Brabant, met name in en rond Breda en Roosendaal, om zo een beter beeld te krijgen van de besmettingsrisico’s bij contactberoepen van niet-medische aard.

Carnaval

Uit de eerste meting vorige zomer bleek dat 14,3 procent van de horecamedewerkers al het virus had gehad. Volgens Wissing heeft dat vooral te maken gehad met carnaval. Bij de kappers lag dat percentage toen nog op 8 procent. In september en oktober liepen de percentages in de horeca op naar 17,7 en bij kappers naar 9,4 procent. In de tweede golf liepen de cijfers, ondanks de lockdown, op naar zelfs 28,8 en 20,7 procent.

Volgens Wissing heeft ongeveer eenderde van de besmette werknemers geen klachten gehad. Vooral de horecamedewerkers niet. Dat zijn vaak jongvolwassenen die minder ernstig ziek worden, zo legt hij uit.

Deelnemers aan het onderzoek is ook verzocht elke week een vragenlijst in te vullen. Daaruit blijkt volgens Wissing dat in maart vorig jaar slechts 10 procent van de ondervraagden genoeg afstand bewaarde tussen collega’s en dat naar verloop van tijd steeds meer deelnemers zich niet aan de regels hielden. De arts wijst erop dat de maatregelen nodig blijven zolang we nog aan het vaccineren zijn. “Zo kunnen we hopelijk voorkomen dat horeca en contactberoepen zoals kappers opnieuw hun deuren moeten sluiten.”


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Teruggang betaalde banen toe te schrijven aan horecaberoepen'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!