Coronastilte in keukens biedt ruimte voor dieptereiniging

Horecakeukens zijn door toedoen van het Coronavirus geheel of gedeeltelijk gesloten. Dat zorgt voor problemen, maar ook voor enkele kansen. Je zou in deze stille tijd kunnen nadenken over het plegen van groot onderhoud of het uitvoeren van dieptereiniging.


Tijd voor onderhoud!

De praktijk leert evenwel dat ondernemers die deze werkzaamheden niet hebben gepland, er nu ook niet zo snel aan beginnen, omdat ze in deze onzekere tijden nog even de hand op de knip houden. Het ligt anders bij onderhoudswerkzaamheden die al gepland stonden. Omdat er sprake is van een onderhoudscontract bijvoorbeeld. Deze werkzaamheden kun je met voorrang laten uitvoeren, zo adviseren keukenleveranciers, omdat er nu tijd voor is. Over een aantal weken is tijd er hopelijk niet meer.

Bezoek het pand regelmatig

Een horecabedrijf dat tijdelijk niet meer in werking is, kan een toevluchtsoord worden van bacteriën en ongedierte. Die kun je beter op afstand houden. Dat betekent uiteraard dat er geen voedselresten in de keuken mogen achter blijven. Geen kruimel. En vocht in de apparatuur is ook uit den boze. Daarom is het raadzaam om het pand regelmatig te blijven bezoeken, zodat je kunt ingrijpen als er toch verontreiniging optreedt omdat je iets over het hoofd hebt gezien.

Dieptereiniging

Het is in tijden van inactiviteit raadzaam om extra aandacht te besteden aan het grondig reinigen van de professionele keuken, ook wel dieptereiniging genoemd. Alle apparatuur en alles wat met levensmiddelen in aanraking komt, wordt hierdoor gereinigd. Vuilophoping vindt vaak plaats op moeilijk bereikbare plekken. Aandachtspunten zijn daarom binnenzijden van apparatuur en plekken of wanden achter apparatuur die moeilijk bereikbaar zijn. Let daarbij ook op de kitranden rondom deze apparatuur, deze zijn door uitzetting en krimp gevoelig voor vuil. Ook afzuigsystemen dienen grondig gereinigd te worden met uitzondering van de filters die wekelijks gereinigd worden.

Een methode van dieptereiniging is als volgt. De keuken wordt stapsgewijs ingeneveld met een speciaal reinigingsmiddel. Het reinigingsmiddel hecht zich aan de oppervlakte en begint een reinigende werking. Hardnekkig vuil in apparatuur zoals: ovens, bakplaten, magnetrons, steamers, friteuses, fornuizen koel- en vriesvakken wordt met de hand verwijderd. Ook op moeilijk bereikbare plaatsen wordt handmatig gewerkt. Onder lage druk wordt het reinigingsmiddel weer verwijderd.


Deel dit bericht
Bekijk meer Stay fit foodservice helden
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!