Blog Quirine Muller: Hybrid Hotels, van concept naar trend in corona tijd

12 maart 2020. We staan met Nederland aan de vooravond van de coronacrisis. In een persconferentie roept Mark Rutte, toen nog Minister-President van Nederland iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.


Stijging in aantal thuiswerkenden

Dit was het begin van een periode die langer duurt dan iedereen had voorzien. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid steeg het aantal (bijna) volledige thuiswerkende van 2% naar 45-56%. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat medewerkers sommige aspecten van thuiswerken erg waarderen. Alhoewel er voor veel mensen ook nadelen mee gepaard gaan. Veel werknemers kwamen noodgedwongen thuis te zitten met omstandigheden die verreweg van ideaal waren: meerpersoons huishoudens zonder extra kamer om af te zonderen tijdens belangrijke meetings, ouders waarvan de kinderen thuis kwamen te zitten omdat de scholen en kinderdagverblijven ook dicht waren of buren die aan het verbouwen zijn en zorgen voor geluidsoverlast.

Daling in hotelbezetting

In dezelfde periode stortte de hele reisbranche ook in. Reisverbod na reisverbod werd afgegeven en er kwamen nauwelijks meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Dit resulteerde in lege hotels en daarmee liepen hotels veel omzet mis. Aan de andere kant zorgde deze verandering voor creativiteit bij hotels om toch nog bezetting te creëren.

Meer hotels stelde hun hotelkamers open voor mensen die voor één dag een kantoor nodig hadden of mensen die toch een gast moesten ontvangen maar dat niet konden doen op hun eigen kantoor omdat die gesloten waren. Een concept dat al bestond in verschillende hotels in Nederland werd een grote trend. Steeds meer hotels begonnen zich te profileren als Hybrid Hotels’.

Zoku als pionier

Voor de coronacrisis was het aantal thuiswerkenden al een stuk hoger dan in andere Europese landen. Hierdoor werkte het Hybrid Hotels concept, net als bijvoorbeeld flex offices, in Nederland ook vóór de coronacrisis al beter dan in andere Europese landen. In dat opzicht is Nederland dus een voorloper. Eén van de hotels in Nederland die begonnen is met het concept is Zoku Amsterdam. Bij Zoku kun je al sinds 2016 een kamer huren om te werken. De zogenoemde WorkLofts kunnen gehuurd worden voor een dag, een week, een maand of je kunt een 10 rittenkaart kopen.

Hybrid Hotels

Hybrid Hotels bieden flexibele werkplekken aan, aan zowel zelfstandigen als bedrijven. De werkplekken die ze aanbieden zijn hotelkamers die zo zijn ingericht dat er prettig gewerkt kan worden. Er is een groot bureau, prettige bureaustoel, een mogelijkheid om gasten te ontvangen en vaak ook de mogelijkheid om voor je lunchpauze roomservice te bestellen.

Het huren van zo’n werkplek heeft geen lange-termijn verplichtingen. Bedrijven hoeven geen grote investeringen te doen of dure contracten te sluiten. Daarnaast is het huren van een kamer in een hybrid hotel ideaal voor zelfstandigen, die normaliter vanuit huis kunnen werken maar door omstandigheden dat voor één dag, één week of langer niet kunnen. Of voor zelfstandigen die standaard 1 keer in de week een kantoor nodig hebben, maar de rest van de week niet.

Hybrid Hotels zijn ook nog verantwoord voor de kantoren branche en voor bedrijven die eigenlijk geen eigen kantoor meer nodig hebben. Dit omdat de ruimtes efficiënter gebruikt worden en ook geen geld kosten op het moment dat er geen gebruik van gemaakt wordt. Daarnaast kan een hybrid hotel ook dienen als een leuke ontmoetingsplek van gelijkgestemde of collegas, wordt het hotel meer onderdeel van de omgeving dan wanneer er alleen toeristen in het hotel zijn en dient het als extra inkomstenbron voor de hotels.

Tips voor Hybrid Hotels in Nederland 5 grootste steden

Inmiddels zitten er Hybrid Hotels door heel Nederland. Hieronder een paar tips. Alle hotels bieden opties om kamers te huren om in te werken.

AmsterdamPark Inn by Radisson Amsterdam City West

Bij Park Inn by Radisson Amsterdam City West bieden ze grote en rustige kamers waar je tussen de bedrijven door gebruik mag maken van de wellness faciliteiten van het hotel. De kamers hebben ook een toetsenbord, muis, extra tweede scherm voor bijvoorbeeld conference calls en printservices.

Den Haag – Babylon Hotel

Babylon Hotel ligt direct naast Den Haag Centraal station. Hier is het alleen mogelijk om, voor 45 euro, een hotelkamer te huren voor één dag. Verder is er ook een mogelijkheid om lunch geserveerd te krijgen op je kamer.

UtrechtHotel Beijers

Het voordeel van dit hotel is dat huisdieren toegestaan zijn. Bij Hotel Beijers hebben alle hotelkamers ook een speciale zithoek om gasten te ontvangen. Voor 50 euro per dag huur je hier je werkkamer. De mogelijkheid om een lunchpakket te bestellen is er ook. Gebruik maken van het bed of de badkamer is in de kamers niet toegestaan.

Eindhoven – Holiday Inn Eindhoven

Bij dit hotel mag je juist even lekker plaats nemen als je toe bent aan een nap. Verder bieden ze een bureau, bureaustoel, WiFi, lunch en onbeperkt koffie en thee. Voor 45 euro per dag kan je gebruik maken van een kamer.

Rotterdam – Hotel Rotterdam Blijdorp

In dit hotel hebben ze ook kamers voor één dag voor 45 euro. Het is ook mogelijk om voor 30 euro een halve dag gebruik te maken van de kamer. Je kunt hier gebruik maken van de badkamer, de tv, de WiFi, roomservice en je hebt onbeperkt koffie en thee. Helaas zijn de kamers hier wel maximaal voor 1 persoon en is het dus niet mogelijk om gasten te ontvangen.

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nl

http://www.gastvrijheidscoach.nl


Deel dit bericht
Bekijk meer Reinier Bunnik: Don’t try to follow someone else’s path, create your own.
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!