‘Uitblijven versoepeling maatregelen bittere pil ondernemers’

Het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april is opnieuw een bittere pil voor horecaondernemers. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.


Het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april is opnieuw een bittere pil voor horecaondernemers. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Volgens hen wordt de situatie voor veel ondernemers met de dag nijpender. “Veel ondernemers in de evenementen, horeca, reisbranche en detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen.”

Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers, met protocollen om veilig de terrassen te openen, onderdeel van de oplossing zijn, zeggen de organisaties. “We pleiten hier al maanden voor en dit kan verantwoord, hebben ondernemers laten zien.”

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het verder goed dat er nu een stappenplan komt naar de zomer. Dinsdagavond werd in een persconferentie gemeld dat het kabinet de coronamaatregelen stap voor stap wil afbouwen. In de eerste stap, die op zijn vroegst 28 april wordt gezet, gaan de terrassen en winkels open en vervalt de avondklok. Verder mogen restaurants in stap 3 (26 mei) onder voorwaarden open, en in stap 4 (16 juni) kunnen overige horecagelegenheden onder voorwaarden de deuren openen. In stap 5, in juli, verruimen die voorwaarden voor de horeca.

Te hoge verwachtingen

De ondernemersorganisaties laten wel weten dat de afgelopen weken hebben laten zien hoe snel te hoge verwachtingen worden gewekt. Ook over de fasering van het stappenplan hebben ze nog vragen. “Zo is belangrijk dat sectoren gelijkwaardig worden behandeld én hoe dit alles zich verhoudt tot de eerder gepresenteerde routekaart, de sectorplannen en de pilots met testen.”

Daarnaast is vanwege alle onzekerheid in de economie inmiddels glashelder dat het steunpakket zal moeten worden doorgetrokken tot eind dit jaar, zeggen ze. Ook vraagt de onzekere economische situatie om een stevig herstelpakket en is het belangrijk dat vaart wordt gehouden in het vaccineren. “Vaccineren is de enige echte oplossing om uit de penarie te komen. Dat laten verschillende landen nu zien.”


Deel dit bericht
Bekijk meer De belangrijkste succesfactor is gastvrijheid
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!