Toch geen eigen bijdrage voor toegangstesten

De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest, als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde activiteiten zoals de horeca.


Met behulp van toegangstesten wil het kabinet het mogelijk maken delen van de samenleving al eerder te openen dan anders verantwoord zou zijn, nu nog niet iedereen de kans heeft gehad een vaccin te krijgen. In eerste instantie zouden deze toegangstesten voor iedereen gratis zijn, maar in zijn wetsvoorstel wil coronaminister Hugo de Jonge vanaf 1 juli een eigen bijdrage van een kwart van de kostprijs vragen. Die zou neerkomen op ongeveer 7,50 euro, is de schatting.

Minister De Jonge verwacht dat toegangstesten tegen die tijd alleen nog nodig zullen zijn voor evenementen met grote groepen mensen, zoals festivals, en niet voor een bezoek aan een restaurant of de bioscoop. De Jonge vindt het terecht dat een festivalbezoeker zelf een deel van die kosten draagt, in plaats van alles uit de schatkist te betalen. Maar de Kamer ziet het niet zitten. Het parlement stemde dinsdag voor een aanpassing van de wet om de eigen bijdrage te schrappen.

Protest

Vooral de horecasector maakte eerder bezwaar op de eigen bijdrage voor de toegangstesten. Directeur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts vond het bedrag vooral veel geld. “Misschien niet als je voor 200 euro gaat dineren in een sterrenrestaurant. Maar wel voor mensen die een kopje koffie willen drinken. Dit mag niet voor een tweedeling gaan zorgen.” De directeur noemde het voorstel een “zoveelste klap in het gezicht van de ondernemers”.

“Veel mensen hebben nu al geen trek om zich te laten testen”, klonk het protest van de branchevereniging voor de horeca. “En zelfs met een negatief testbewijs op zak, gelden er beperkingen. Gooi dan tenminste de hele boel open.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Premium basilicum pesto: het beste verse alternatief van Bresc
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!