Terrasdrukte: lange rijen en personeel onthaald met applaus

Sinds woensdagmiddag 12.00 uur mogen de terrassen in Nederland onder voorwaarden weer open. Het leidt in sommige plaatsen tot lange rijen wachtenden, op andere plekken wordt personeel met applaus onthaald.


Op de Neude in Utrecht werden rond 12.00 uur de laatste terrasjes schoongeveegd en parasols uitgeklapt. Bij de verschillende kroegen op het plein staan al heel wat mensen te wachten, per kroeg staan er zo’n tien à vijftien mensen in de rij. Vooral bij Café Le Journal is het druk, daar heeft zich een rij van zo’n dertig mensen gevormd.

In Groningen werd terraspersoneel onthaald met “een daverend applaus”, aldus Sander Hoekstra, assistent-bedrijfsleider van De Drie Gezusters op de Grote Markt. “Alle tafeltjes zijn ongeveer wel gevuld, de eerste drankjes zijn naar buiten gegaan”, zegt hij. “De vaste gasten zijn er weer, mensen die er al zeven maanden op gebrand zijn om lekker te socializen. Maar we zien ook veel nieuwe gezichten. Het weer is fantastisch. Het is 17 graden, heel aangenaam. Nog een uurtje en dan hebben we het zonnetje vol op ons terras. We hadden geen betere heropening kunnen bedenken.”

Registratie

Op het Leidseplein in Amsterdam komt de terrasdrukte aarzelend op gang. De tafeltjes zijn gedekt en er staan al een paar mensen te wachten bij verschillende cafés. Over de terrassen op het hele plein hebben zich ongeveer twintig mensen verspreid. Een van de caféhouders zegt dat hij al wel wat reserveringen binnen heeft. Vooraf reserveren is echter niet verplicht. Terrasgangers moeten zich wel registreren, maar kunnen dit ook ter plekke doen bij de ingang, mits er nog plaats is. Op het Rembrandtplein in Amsterdam is het vooralsnog ook nog niet erg druk, ongeveer een derde van de stoeltjes is bezet.

Op een zonovergoten Vrijthof in Maastricht namen de obers vlak voor 12.00 uur al bestellingen van gasten op, maar uitgeserveerd werd er pas vanaf 12.00 uur. Precies op dat tijdstip werd voor de horecagelegenheden op het Vrijthof confetti afgeschoten en stroomden de mensen juichend de terrassen op. Er werd gezongen en de muziek ging aan. Op de Markt stonden voorafgaand aan de opening al redelijk veel mensen te wachten en zaten mensen al voor 12.00 uur op de stoelen, maar ze konden toen nog niet bestellen.

Toeterende auto’s

Ook op de Grote Markt in Den Haag stonden er iets voor 12.00 uur zo’n zeventig mensen te wachten. Na het middaguur klonk er een bescheiden gejoel en druppelden de mensen door een van de vier ingangen het grote terras op.

Bij het Nieuw Rotterdams Café in de Witte de Withstraat in Rotterdam werd om het middaguur champagne geopend en werden fakkels aangestoken. Direct na twaalven stroomden de eerste mensen de terrassen in de straat op en werden de eerste biertjes geschonken. Ook bestelden sommige gasten direct een shotje. Er heerst een uitgelaten sfeer, met toeterende auto’s die door de straat rijden. Vooral aan de zonnige kant van de straat zijn de terrassen inmiddels redelijk goed gevuld.

‘Beetje druk’

Ook bij Grand Café Moenen op de Grote Markt in Nijmegen zaten mensen rond 12.00 uur lekker in het zonnetje. “Het is een beetje druk, maar heel gezellig”, zegt een medewerkster.

Voor de opening van de terrassen gelden een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen en zich van tevoren registreren. Entertainment op of rond het terras is uit den boze. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht.


Deel dit bericht
Bekijk meer Meld je aan voor het gratis Pizza Forum-webinar
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!