Rutte heeft ‘meeste buikpijn over de terrassen’

De risico's van het openen van de terrassen volgende week geeft Demissionair premier Mark Rutte buikpijn vertelt hij bij het coronadebat.


Demissionair premier Mark Rutte heeft “de meeste buikpijn” over de risico’s die de heropening van de terrassen volgende week met zich meebrengt, zegt hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat ervan uit dat de heropening van de terrassen vanaf 28 april tot veel meer verplaatsingen van mensen zal leiden. Dat is dan ook de reden dat de de openingstijden beperkt zijn en de horeca aan strenge voorwaarden moet voldoen. Om dat binnen de perken te houden is gekozen voor openstelling alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. “Omdat we het heel spannend vinden wat we doen.”

Veel partijen hebben vragen over die sluitingstijd. “Ik snap dat je niet wil dat mensen om 22.00 uur nog aan het bier zitten”, aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans. “Maar waarom kan ‘s morgens een kopje koffie met appeltaart niet?” D66’er Jan Paternotte oppert om 20.00 uur aan te houden, het tijdstip waarop ook de alcoholverkoop in winkels moet stoppen.

Thuis borrelen

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders stelt dat de vroege sluiting juist averechts zal werken, omdat mensen dan alsnog bij elkaar thuis gaan borrelen. “Binnen, ongecontroleerd. Dat leidt eerder tot meer dan minder besmettingen.”

Daar gaat Rutte niet in mee. Mensen gaan volgens hem niet de hele dag op een terras zitten. Ruimere openingstijden leiden er dan ook toe dat meer mensen gaan en daarmee tot meer bewegingen, aldus de premier. Hij zegde wel toe te kijken of de terrastijden bij de tweede stap versoepelingen verruimd kunnen worden. Die is op zijn vroegst op 11 mei.

Sluiting

Rutte vindt verder dat burgemeesters strenger moeten worden op terrassen en winkels waar het niet goed gaat. Afgelopen zomer is volgens hem onvoldoende opgetreden op plekken waar het te druk was. Wat hem betreft moet sneller tot sluiting worden overgegaan.

De VVD-leider zei eerder deze week dat bitterballen, een populaire snack op congressen van zijn eigen partij, er nog even niet inzitten. Maar daar komt hij nu wel op terug. “De vroege bitterbal, zeg ik tegen alle VVD-kiezers, blijft mogelijk op het terras.”


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Nederlanders zoeken vooral naar vakantie in eigen land'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!