Nieuwe Horeca Academie in Haarlem moet personeelstekort opvangen

Vanwege dreigend tekort aan personeel in de horeca, hebben ondernemers in Haarlem de koppen bij elkaar gestoken. Zij richten de Haarlemse Horeca Academie op om dat tekort op te vangen, meldt omroep NH Nieuws.


Door de lange sluiting van de horeca heeft veel personeel inmiddels ander werk gevonden. Het aantal mensen dat in de Haarlemse horeca werkt is naar schatting gehalveerd naar nog maar 3000 werknemers. “Tel daarbij op de concurrentie van het strand en je hebt straks een uitdaging”, zegt initiatiefnemer van de academie Hildo Makkes van der Deijl tegen de omroep.

Horecaondernemer Makkes van der Deijl richtte de academie op met collega-ondernemers uit Haarlem en loopbaanontwikkelingsplatform De Kansacademie. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken omdat we vinden dat horeca een serieus vak is. Je wilt de juiste mensen aantrekken, die een mooie carrière in de horeca tegemoet kunnen gaan.”

Geschikt

Er wordt gekeken naar de wensen van een toekomstig werknemer en naar de behoeftes van een betreffende zaak. “Niet iedereen is geschikt om in een sterrenrestaurant te werken en niet iedereen wil in een volkscafé staan. Dus daar kijken we bewust naar.”

Ook biedt de academie opleidingen voor mensen die willen overstappen naar de horeca. “Zij kunnen worden geholpen met hun eerste benodigde cursussen. Bijvoorbeeld het certificaat Sociale Hygiëne. En er zijn opleidingen voor mensen die al in de horeca werken en iets anders willen. Op deze manier kun je personeel een leven lang leren.”

Prachtig mooi vak

Volgens Makkes van der Deijl is de Haarlemse academie zeker nodig, ondanks dat er al andere horeca opleidingen bestaan. “Met name de communicatie tussen het UWV, de gemeente en andere opleidingsinstituten kan beter. Hopelijk kunnen wij daarbij ondersteunen en vinden zo meer mensen de weg naar de horeca.”

“De horeca is een prachtig mooi vak”, vult de initiatiefnemer aan. “Het is ontzettend leuk om mensen het naar de zin te maken, met collega’s hard te werken en om daarna ’s avonds nog even sluitdrankje te drinken.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Meerderheid Nederlanders: gooi horeca open voor gevaccineerden
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!