Niet alle horeca wil terrassen openen: het voelt niet goed

De terrassen mogen woensdag weer open, maar niet elke horecazaak doet daaraan mee. Sommige horecaondernemers vinden de versoepelingen nu nog niet rendabel, of nog niet verantwoord.


Verspreid over het hele land zijn er een aantal horecazaken die besluiten hun terrassen deze week nog niet buiten te zetten voor gasten. De heropening van de horecaterrassen gaat gepaard met beperkte tijden, beperkte plaatsen en met het veranderlijke weer. Sommigen kunnen financieel nog niet uit, of vinden de omstandigheden te onzeker.

Administratieve rompslomp

Horecaondernemer Michel Reimink uit Lemelerveld in Overijssel vindt het vooral nog te vroeg. “We zijn nu al lang dicht en hebben de verliezen de afgelopen tijd een beetje kunnen opvangen door onder andere verkoop van producten via de supermarkt. Als we woensdag open gaan, wordt de negatieve balans alleen maar negatiever”, zegt hij maandag tegen dagblad De Stentor.

Brasserie-eigenaresse Andrea de Lange uit Zwolle vindt het de “administratieve rompslomp” van de halve opening niet waard. “Dat moet heel nauwkeurig worden bijgehouden in verband met de NOW-regeling. Ik had nog liever gehad dat ze vanaf tien uur ’s ochtends hadden gezegd. Dan pak je de koffie en lunch mee”, aldus De Lange.

Storm van reacties

Er zijn ook ondernemers die het nog te onverantwoord vinden om open te gaan, gezien de coronabesmettingen. “Met zulke hoge besmettingen en ziekenhuizen die overlopen, voelt het niet goed”, meldt Nijmeegse kroegeigenaar Malu Evers aan RTL Nieuws. Op sociale media leveren de besluiten gesloten te blijven een storm van reacties op. Het overgrote deel reageert positief, zegt Evers. “Mensen vinden het vooral een dapper besluit.”

Zo schreef ook café-eigenaar Sander Haafkes uit het Gelderse Eibergen op zijn Facebookpagina nog niet open te gaan vanwege “de nijpende situatie in ziekenhuizen”. Haafkes ziet de logica van de versoepelingen op dit moment niet. “Zakelijk gezien is het gewoon beter níet open te gaan. Het risico dat je namelijk neemt is dat mensen elkaar méér gaan besmetten, met als gevolg méér opnames en daarna toch weer méér beperkingen. En dan zijn we als horeca nog verder van huis”, laat hij De Stentor weten.


Deel dit bericht
Bekijk meer Horecazaken kunnen groothandel niet altijd betalen
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!