Maastricht wil horeca en cultuur experimenteel heropenen

Maastricht wil als proefgemeente winkels, horeca en culturele instellingen fasegewijs heropenen. De stad heeft daartoe een zogenoemd 'Maastrichts Model' ontwikkeld.


Om te beginnen wil Maastricht op doordeweekse dagen open. Niet in het weekend, want dan zou de stad teveel buitenlandse toeristen trekken.

Stadsbestuur, ondernemers en bewonersvertegenwoordigers hebben dinsdag in een gezamenlijke brief gepleit aan het kabinet dit model voor heropening in overweging te nemen en Maastricht als proefgemeente aan te wijzen. Voorwaarde is dat de coronacijfers dat toelaten. Maar de stad ziet lichtpuntjes door de aanstaande lente en zomer en de toenemende vaccinatiegraad.

Gezamenlijk open

Wat betreft de horeca zouden eerst de terrassen open moeten en later de cafés, tot maximaal 22.00 uur of zolang de avondklok dat toelaat. De winkels blijven in het weekend dicht als gevolg van de nare ervaringen tijdens Black Friday in november “toen de winkels overlopen werden”, aldus de briefschrijvers.

Ook voor cultuur hebben de briefschrijvers een gefaseerde heropening voor ogen, naast de al bestaande initiatieven met culturele voorstellingen. Wel benadrukken de briefschrijvers dat horeca, cultuur en retail gezamenlijk moeten opengaan.

Maatwerk

Hiermee hoopt de stad bij te dragen aan de oplossing voor de noden die door de coronacrisis ontstaan, zoals eenzaamheid, werkloosheid en economische krimp.

Maatwerk hierbij is het toverwoord, aldus de briefschrijvers. “De simpele benadering ‘open’ of ‘dicht’ werkt niet langer. Slimme oplossingen en lokaal maatwerk zijn dringend nodig om onze stad (en het hele land) door deze crisis te leiden.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Özgür Eylen: ''Push jezelf naar het onbekende''
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!