Limburgse horecabaas wil proef met luchtventilatie starten

Restaurants mogen mogelijk 5 juni weer open. Horecabaas Ronald Hoppzak wil daarom gaan experimenteren met schone luchtfilteringsystemen.


Restaurants mogen mogelijk 5 juni weer open. Horecabaas Ronald Hoppzak uit het Limburgse Sevenum wil een fieldlab organiseren met ventilatiesystemen, om het belang van schone lucht in restaurants te onderzoeken.

Hoppzak heeft elf restaurants in het Noord-Limburgse Sevenum. Toen afgelopen weekend bekend werd dat de restaurants mogelijk eerder open mogen, was dat een grote opluchting voor de ondernemer. “Het geeft een kick als je open mag”, zegt hij tegen regionaal nieuwsplatform 1Limburg.

De horecabaas heeft ter voorbereiding van de heropening van zijn restaurants uitgebreide installaties voor luchtverversing aangebracht in zijn zaken. Hij heeft onder andere hepa-luchtfilters, luchtkokers en CO2-meters geïnstalleerd. Hoppzak hoopt hiermee een door de overheid georganiseerde proef te kunnen draaien, ook wel een fieldlab genoemd. Hij verwacht namelijk dat verse lucht in binnenruimtes cruciaal wordt.

Fieldlab

Deze investering is niet verplicht door het RIVM, maar Hoppzak luistert ook naar de World Health Organization (WHO) wat betreft veiligheid in coronatijd. De WHO noemde vooral het dragen van een mondkapje, handen wassen én ventilatie van belang. Ventilatie wordt in Nederland nog gebagatelliseerd, vindt de Limburgse horecabaas. “Ik ben er heilig van overtuigd dat luchtbehandeling en luchtverversing van wezenlijk belang zijn. Kijk naar België, daar zijn wel ventilatieregels afgekondigd.”

Een eerdere poging om met de nieuwe installaties een fieldlab te kunnen organiseren, is afgewezen. “We hopen dat we als eerste in juni een fieldlab mogen gaan draaien, waarbij we dit soort apparatuur kunnen testen en waarbij we kunnen aantonen dat het werkt”, aldus Hoppzak.


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Maaltijdboxen zijn geen vervanging van etentjes in de horeca'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!