Het kabinet wil elke horecabezoeker laten betalen voor een sneltest om binnen te komen. Dit nieuws viel niet goed bij horecaondernemers.
Het kabinet wil de horecabezoekers vanaf juli laten betalen voor een corona-toegangstest. Dat maakt horecaondernemers vooral erg boos.
Dat vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze toegang willen tot de horeca of een culturele instelling, staat in een wetsvoorstel waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest, maar staat nog niet helemaal vast. Nu zijn de toegangstesten nog gratis.
“Veel mensen hebben nu al geen trek om zich te laten testen. En dan gooit het kabinet nog een drempel op door geld te vragen”, zegt bestuurder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen tegen De Telegraaf. “Zelfs met een negatief testbewijs op zak, gelden er beperkingen. Gooi dan tenminste de hele boel open.”
KHN-directeur Dirk Beljaarts vindt 7,50 euro ook veel geld, zegt hij tegen de krant. “Misschien niet als je voor 200 euro gaat dineren in een sterrenrestaurant. Maar wel voor mensen die een kopje koffie willen drinken. Dit mag niet voor een tweedeling gaan zorgen.” Het voorstel is een “zoveelste klap in het gezicht van de ondernemers”, zegt de directeur.
Ook de sterrenzaken zijn het niet eens met de kosten voor de consument, zegt Patrick van Zuiden, voorzitter van de G4 die een groot deel van de sterrenrestaurants in Nederland vertegenwoordigen. “De kosten doorberekenen aan de gast is zeer ongepast, zeker voor de bedrijven die het al zwaar hebben. Door de coronacrisis hebben gastronomische zaken al enorm moeten interen op hun marges.”
De komende tijd wordt gewerkt aan de infrastructuur om het toegangstesten mogelijk te maken door heel Nederland. Tot juli draagt de overheid dus de kosten. Daarna wordt van de burger een bijdrage gevraagd. De gemiddelde kosten voor een sneltest zijn 30 euro, en vanaf juli draagt het ministerie nog 22,50 euro per sneltest bij, rekent een woordvoerder van het departement voor.
Met pilots wordt deze maand gekeken hoe het toegangstesten in de praktijk in zijn werk gaat. Voor de proefprojecten, het opzetten van de testinfrastructuur en het uitvoeren van de testen is de komende maanden in totaal 1,1 miljard euro gereserveerd.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!