Deze donderdag gaat de tweede kamer in gesprek over testbewijzen om toegang te krijgen tot horecagelegenheden.
Donderdag praat de Tweede Kamer over testbewijzen om toegang te krijgen tot de horeca, musea en bioscopen. Deze sectoren zien de toegangstesten echter niet zitten.
Met behulp van toegangstesten moet het de komende maanden mogelijk worden om de samenleving weer sneller te openen. Tenminste, dat is de redenering achter het wetsvoorstel van de regering over toegangsbewijzen, waar de Tweede Kamer donderdag over praat.
Horeca, musea en bioscopen zitten alleen niet te wachten op toegangstesten in hun sector, blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw. Ook het hoger onderwijs ziet testbewijzen niet zitten. Veel sectoren denken dat hun sector ook zonder testbewijs veilig open kan.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde het inzetten van sneltesten in de horeca woensdag al ‘onbespreekbaar’. Volgens de bond zouden de huidige coronamaatregelen in de sector, zoals het zitten op anderhalve meter afstand, voldoende zijn om besmettingen te voorkomen.
Ook de museumsector is bang dat het verplichten van toegangstesten bezoekers alleen maar op afstand houdt. “Als je op donderdag een test moet doen om op zaterdag naar een museum te gaan, dan haken bezoekers af”, aldus Janneke Visser van de Museumvereniging in de krant.
De evenementenbranche vindt de toegangstesten wel een goed idee. “Bij festivals en concerten kun je de anderhalve meter niet handhaven”, zegt Willem Westermann van de Alliantie van Evenementen. Als een grote groep jongeren gevaccineerd is, wil echter deze sector ook snel weer af van de testbewijzen. De evenementenbranche vindt de kosten van de testen te hoog, vooral voor de jongere doelgroep.
De afgelopen tijd werden er al pilots gehouden, waarin mensen bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd of een museum konden na het tonen van een negatief testbewijs. In de latere stappen in het openingsplan van het kabinet zouden mensen onder voorwaarden weer naar musea, sportwedstrijden, evenementen of het restaurant kunnen gaan, met een negatieve test. De eerste maanden neemt de overheid de kosten voor de testen op zich, maar op enig moment deze zomer moeten mensen een eigen bijdrage betalen.
Partijen in de Tweede Kamer hebben nog veel vragen, onder meer over de kosten en over de timing van het wetsvoorstel. Ook aan de noodzaak van het voorgestelde testsysteem wordt getwijfeld, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. Voor het debat donderdag is maar liefst 12 uur uitgetrokken.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!