Hotels verhuren kamers en hele verdiepingen als flexwerkplekken

Hotels zitten door de huidige lockdown met een overschot aan ruimte en een tekort aan hotelgasten. Een nieuwe trend is op komst waarbij hotels hun leegstaande ruimtes verhuren als flexwerkplekken voor opgesloten thuiswerkers.


Het Leonardo Royal Hotel in Amsterdam is een samenwerking aangegaan met International Workplace Group (IWG), dat flexibele werkplekken en kantoorruimtes verhuurt. Het is de eerste keer dat het verhuurbedrijf een samenwerking met een hotel in Nederland aangaat, zegt IWG-bestuurder Annelou de Groot. Maar volgens De Groot is de samenwerking een logische stap, juist door de mondiale pandemie.

“Mensen moeten tegenwoordig thuiswerken, maar willen ook een klein beetje het kantoorgevoel hebben. En dát moet dan weer van alle gemakken zijn voorzien”, zegt De Groot. “Het is een hybride model geworden: sinds langere tijd zijn de grenzen tussen hotels en werkplekken, of restaurants en woonruimtes steeds vager.”

Goede cappuccino

Vorig najaar werd een app geïntroduceerd waarmee hotels hun leegstaande kamers kunnen verhuren aan thuiswerkers. De app MEOW (My Extraordinary Workspace), waarmee mensen voor 15 euro per dag een werkplek in een vier- of vijfsterrenhotel kunnen boeken, speelde zo al in op de gevolgen van de lockdown.

Het Amsterdamse Leonardo Royal Hotel gaat een stap verder. Op drie verdiepingen van het gebouw, zo’n 2000 vierkante meter in totaal, worden straks kantoorruimtes aangeboden. Hotelkamers zijn omgetoverd tot privékantoren en de huurders kunnen gebruik maken van alle hotelfaciliteiten.

Een werkplek in een hotel is volgens De Groot ideaal. Anders dan in een kaal kantoorgebouw, lopen hotels al langer voor op de gastvrijheid. “Hotellerie heeft de hospitality heel hoog staan. Dat gevoel mét een goede cappuccino is wat je wil als je aan het werk bent, denken wij.”

Creatieve oplossingen

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat een respectievelijk aantal hotels het afgelopen coronajaar de stap hebben gemaakt hun ruimtes voor andere functies te verhuren. “We zijn blij om te zien dat hoteliers binnen de opgelegde beperkingen in deze bijzondere tijd toch met creatieve oplossingen komen. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met bepaalde bestemmingen en vergunningen van gebouwen.”

Volgens De Groot is de samenwerking niet een noodgreep van hotels, maar een ontwikkeling die door de coronacrisis juist een vlucht heeft genomen. “Beide partijen geloven erin dat zowel een hotelgast graag in een professionele setting wil werken, als dat een flexwerker zich graag in een gastvrije omgeving bevindt. En dat is langdurig.” Momenteel zet IWG een volgende samenwerking op met een andere grote hotelketen in Nederland. Daarover is verder nog niks bekend.


Deel dit bericht
Bekijk meer Grapperhaus: met horeca ook data voor openen terrassen bespreken
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!