Horecazaken kunnen groothandel niet altijd betalen

Nu woensdag de terrassen weer geopend worden komt de horeca langzaam maar zeker weer in beweging. Helaas is het nog niet voor allen mogelijk om de nieuwe voorraad te betalen aan de groothandels.


De horecabranche komt langzaam weer in beweging nu woensdag de terrassen openen, maar het is nog niet als vanouds. Niet alle horecazaken kunnen de voorraden betalen.

Op dit moment moeten de groothandels de voorraden nogal eens voorschieten, omdat horecaondernemers niet genoeg geld op hun bankrekening hebben staan. Dat heeft branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) maandag gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Bier en andere dranken, maar ook sauzen bijvoorbeeld, zijn tijdens de lange horecasluiting over de houdbaarheidsdatum geraakt en moeten weer bevoorraad worden. “Bij iedereen is de voorraad doorgedraaid. Zelfs waterflesjes en andere artikelen die horecazaken op een langere datum hebben staan, zijn verlopen”, zei Hans van der Eijk, eigenaar van horecagroothandel Hocras en bestuurslid van SHGN. Hij ziet dat veel horecazaken een complete “opstartlevering” bestellen. Ook bij de groothandel zelf is er veel over de datum gegaan.

Compensatie

“Vooral kleinere horecaondernemers kunnen de rekening voor het inkopen van de voorraden niet altijd in één keer betalen”, aldus Van der Eijk. De brancheorganisatie pleit voor een extra compensatie voor de bevoorradingskosten. “In het vierde kwartaal van 2020 kregen ondernemers die al. Wij vinden dat de horecabedrijven die nog een keer moeten krijgen.”

De meeste horecabedrijven lukt het overigens wel de voorraad te betalen en groothandels zijn daarbij ook bereid de ondernemers tegemoet te komen. Ook Cor Jongens, eigenaar van horecagroothandel VHC Jongens, heeft zijn klanten opgeroepen om hoe dan ook voorraden in te kopen, ook als ze de rekening nog niet kunnen betalen. “Dan gaan we een regeling treffen. Het is in het belang van iedereen om weer open te gaan en de klanten tevreden te stellen.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Rutte heeft 'meeste buikpijn over de terrassen'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!