Horecaondernemers moeten niet bang zijn prijzen te verhogen

Prijswijzigingen op de menu kaart kan altijd erg spannend zijn voor een horecaondernemer, je weet niet hoe gasten erop gaan reageren. Maar je moet niet bang zijn om het te doen zegt horeca-adviseur Ton Lenting


Prijsstijgingen op de menukaart kan voor scheve gezichten zorgen. Ondernemers vinden dat dan ook overwegend spannend, zegt horeca-adviseur Ton Lenting. “Maar je moet niet bang zijn.”

Sommigen was het al opgevallen: voor een biertje op het terras moeten gasten tegenwoordig iets meer betalen dan vóór de langdurige horecasluiting. Veel horecaondernemers verhogen naar verwachting op termijn hun prijzen, omdat grote bierbouwers de inkoopprijzen voor bier en frisdrank ook hebben opgekrikt.

Volgens Lenting, die horecabedrijven door heel het land adviseert, komt de prijsverhoging ook door het ‘dure’ ondernemen in coronatijd. “De terrassen en tafels zijn minder bezet, dus heeft een horecazaak minder inkomsten. Zeker met de beperkte openingstijden van terrassen. Daarbij komt ook dat de loonkosten voor horecapersoneel omhoog gegaan zijn, zodat bedrijven geen gebrek aan medewerkers hebben”, zegt hij tegen ANP.

Pleasers

Als horecaondernemer kun je beter nú je prijzen verhogen dan over een half jaar, zegt Lenting. “Horeca-eigenaren hebben altijd een angst om prijzen te verhogen. Het blijft altijd lastig, maar dat hoeft niet. Nu zijn mensen al lang blij dat ze naar het terras mogen. Als we straks weer een paar maanden verder zijn, dan valt het de consument wel op.”

Dat ondernemers het spannend vinden, snapt Lenting maar al te goed. “Horecamensen zijn pleasers.” Maar angst is een slechte raadgever, zegt hij. “De gasten van tegenwoordig willen ook meer keuze dan alleen een kop zwarte thee. Al die extra moeite en handelingen vergen meer energie en tijd en dus ook meer kosten.”

Lenting gelooft er niet in dat de prijzen op de menukaarten weer zullen zakken als alle coronamaatregelen vervallen. “Horecapersoneel zal niet ineens minder betaald krijgen en ook groothandels en brouwers gaan de prijzen niet zomaar weer verlagen. Daarbij zal het lastig genoeg zijn de financieringen rond te krijgen hoe het nu is.”


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Zonder grote tv-schermen loopt horeca veel geld mis tijdens EK'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!