Horecaondernemers iets minder pessimistisch gestemd

Het ondernemersvertrouwen begint in bijna alle bedrijfstakken weer langzaam toe te nemen sinds het begin van de coronacrisis. De horecasector is nog steeds pessimistisch gestemd, maar wel iets minder dan eerst.


Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag, in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. Het gemiddelde vertrouwen van Nederlandse ondernemers kwam uit op een stand van plus 2,3 tegenover min 6 in het kwartaal ervoor. Een positieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer optimisten zijn dan pessimisten. In het tweede kwartaal van 2020 was nog sprake van een historisch dieptepunt van min 37,2.

Somber

De horeca was echter bij de laatste meting, net als een kwartaal eerder, het somberst gestemd. Toch zijn ook de ondernemers in die sector inmiddels wel een stuk minder pessimistisch dan voorheen. Dat komt volgens het CBS doordat de omzetverwachting en omzetontwikkeling verbeterden.

Ook het banenverlies nam onder andere in de horecasector het minst af, meldt het CBS. Terwijl over het algemeen de werkloosheid in Nederland in het eerste kwartaal van 2021 sterk is afgenomen. In de horeca-, handel-, en vervoersector liep het aantal banen toch met 48.000 terug. Ook in de cultuursector en recreatie gingen veel banen verloren. Deze sectoren hebben allemaal veel last van de coronacrisis.


Deel dit bericht
Bekijk meer 'Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om negatieve test'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!