Horeca vreest personeelstekort in de zomer

Door de langdurige stilgelegde sector heeft een groot deel van het personeel de horeca verlaten. De horeca vreest dat het te weinig personeel zal hebben voor de zomer.


De horeca vreest aankomende zomer een tekort aan personeel als de café’s en restaurants weer open mogen. Door de langdurige sluiting van horecabedrijven heeft veel personeel de sector verlaten.

Volgens de Stichting Horeca Vakbekwaamheid (SHV) waren er voor de coronacrisis 466.000 mensen werkzaam in de horeca. Nu zijn dat er 340.000.

Met de huidige regels voor het beperkt openen van terrassen volgende week zijn er vooralsnog genoeg medewerkers, zegt Jimmy Sprokkerees, manager bij Haagse strandtent De Staat. Maar hij kan nu geen nieuwe mensen inwerken voor het strandweer, als er mogelijk meer versoepelingen komen. “Vijftig mensen op het terras zijn er heel weinig voor een strandtent. Maar we maken nu niet genoeg omzet om een volwaardig team aan het werk te houden en nieuwe mensen aan te nemen voor de komende maanden.”

Ander werk

Volgens kenniscentrum voor de horeca SHV heeft tijdens de coronacrisis één op de vijf werknemers de horeca verlaten. “Horecaondernemers kunnen hun werknemers nu bijna niks bieden, dus een deel is op zoek gegaan naar ander werk, bijvoorbeeld in de zorg”, zegt directeur Ricardo Eshuis. Vorig jaar juni, toen we weer open mochten, hadden we al veel moeite de gaten in de roosters op te vullen.” Volgens Eshuis is nog niet te peilen of werknemers terugkomen. “Bovendien is het aantal horecabedrijven in de crisis niet afgenomen, maar zijn er juist meer bijgekomen. Dat zorgt voor een nog grotere vraag aan personeel.”

De horeca kampte voor de coronacrisis ook al met een structureel personeelstekort. Volgens FNV-bestuurslid Edwin Vlek kwam dat onder meer omdat de horeca een van de slechts betalende sectoren is, en veel werknemers een flexcontract hebben. Ook is er een groot tekort aan goede vakkrachten, zoals koks. “De instroom in de mbo-horecaopleidingen neemt sterk af. Straks is de grootste beperkende maatregel niet het coronavirus, maar het personeelstekort.”


Deel dit bericht
Bekijk meer ING: echt herstel horeca vindt pas volgend jaar plaats
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!