Horeca Breda: Oranjefeest 538 wel veilig, maar terrassen niet?

Maandagavond komt de Bredase gemeenteraad bij elkaar voor een extra vergadering omtrent de ophef om het Oranjefeest 538. Horeca ondernemers vinden het vreemd dat het Oranjefeest wel als ''veilig'' gezien wordt terwijl de terrassen niet geopend mogen worden.


De afgelopen dagen ontstond ophef over het testevenement 538 Oranjedag in Breda waar 10.000 mensen bij zijn. De Bredase gemeenteraad komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering.

Sinds zaterdag gaat er een petitie rond tegen het Fieldlab-evenement op het Chasséveld in het centrum van Breda. Die is al door meer dan 300.000 mensen ondertekend. De petitie is gestart door chirurg Rogier Crolla en medewerkers vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis, die het testevenement met 10.000 bezoekers “een slag in het gezicht van de zorgverleners” noemen.

De ophef kwam ook vanuit de plaatselijke horeca. Johan de Vos, vice-voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, riep de vraag op waarom een evenement met 10.000 mensen wel veilig gevonden wordt en het openen van terrassen van de horeca nog steeds niet.

Verantwoord

Burgemeester van Breda Paul Depla reageerde zondagavond in Nieuwsuur op de ophef rondom het feest. “Op basis van de adviezen van de politie, gezondheidsdiensten en de gemeente ga ik kijken: is het verantwoord om het evenement vergund te krijgen?”, zei Depla.

Ook reageerde Depla in de uitzending op de petitie. “Als ik ‘nee’ zeg en een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dichtbij een ziekenhuis. Waarom kan dat wel doorgaan en dan een evenement als dit niet? Alleen omdat er een petitie wordt ondertekend?”, aldus de burgemeester zondag.

Burgemeester Depla moet maandagavond in een extra raadsvergadering tekst en uitleg geven over het toelaten van het 538 koningsdagfeest in de stad. Diverse politieke partijen maken zich zorgen over hoe de duizenden bezoekers op 24 april naar het evenement komen en over de mogelijke aanzuigende werking op aangrenzende terreinen. Ze willen weten welke maatregelen worden genomen en hoeveel kosten er voor de gemeente met de pilot zijn gemoeid.


Deel dit bericht
Bekijk meer Horeca vindt mogelijk versoepelen op 28 april te weinig
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!