Hoofdinspecteur Michelin: ‘We zijn niet coulanter geweest’

Die nieuwe Michelinsterren worden maandag uitgereikt. Ondanks de COVID-19 crisis zijn de inspecteurs niet coulanter geweest meld de hoofdinspecteur.


Maandag worden de nieuwe Michelinsterren van Nederland uitgereikt en dat terwijl de horeca in een crisisperiode zit. Culinaire inspecteurs moesten door de lockdowns dit jaar veel puzzelen, zegt Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens.

Uiteindelijk hebben alle Michelin-inspecteurs vorig jaar genoeg maanden en weken gehad om uiteten te gaan en tot een selectie te komen, vertelt hoofdinspecteur Loens aan het ANP. “In de lockdownmaanden april en mei hebben we vakanties opgenomen, zodat we in juni en juli weer konden gaan eten. Ook in de weekenden en op zondagen deze keer, dat moest wel.”

Hoewel alle inspecteurs zich flexibel opstelden, was het nog flink puzzelen om er dit jaar een reservering tussen te krijgen, vertelt Loens. “Door de eerste horecasluiting waren we reserveringen kwijt en in veel toprestaurants kun je zomaar op een lange wachtlijst terecht komen. Wij zijn ten alle tijden anoniem gebleven.”

Coulant

Hoe moeilijk het afgelopen jaar ook was voor de horeca, de inspecteurs zijn wat betreft het eten niet coulanter geweest. “Als het over sterreneten gaat, zijn we net zo streng geweest als andere jaren. Wel hebben we qua beleving en bediening in een restaurant soms iets door de vingers gezien. Iedereen is creatief geweest en dat liep soms wat minder vlot.”

Er is ook vanuit de organisatie van Michelin veel nieuws geleerd deze periode, concludeert Loens. Om chefs tegemoet te komen heeft Michelin op een vernieuwde website afhaalinitiatieven van restaurants in de spotlights gezet. “We wilden vooral laten zien dat Michelin hen zag en steunde. En zo deden we eens wat ander werk dan alleen maar eten.”

Afhaalmaaltijden

Hebben de inspecteurs ook afhaalmaaltijden of andere innovatieve ideeën van restaurants in de coronaperiode laten meetellen in hun beoordeling? Dat niet, laat de hoofdinspecteur stellig weten. “In die zin was dit jaar voor ons niet anders dan andere jaren.”

De spanning is dit jaar wel groter dan normaal, merkt ook Loens. “Ik denk dat aanstaande maandag de chefs aan hun beeldscherm gekluisterd zitten tijdens de live uitzending.” Michelin wil er hoe dan ook een positieve middag van maken. “Het wordt een dag om de ondernemers te ondersteunen.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Floor Eizema – Lekker Sociaal media
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!