Hoge Raad buigt zich over huurkortingen voor restaurants

De hoge raad gaat binnenkort beslissen over mogelijke huurkortingen voor horecaondernemers. Krijgen ze huurkorting tijdens deze pandemie?


De Hoge Raad gaat zich buigen over de vraag of uitbaters van restaurants of cafés huurkorting moeten krijgen vanwege de horecasluiting tijdens de coronapandemie. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).

Het rechtsorgaan moet daarbij ook beslissen over de berekening van de eventuele huurverlaging. Vanwege de lange horecasluiting sinds oktober vorig jaar zijn er steeds meer huurconflicten ontstaan. Veel van die conflicten komen ook voor de rechter, meldt het FD.

Volgens huurrechtadvocaat Claudia van Meurs, die niet betrokken is bij de zaak, zal het besluit van de Hoge Raad voor meer duidelijkheid zorgen bij onderhandelingen over huurkortingen tussen vastgoedbezitters en horecaondernemers. Om die reden is de advocaat “blij met deze zaak”, zegt ze tegen de krant.

Gebrek

De ontwikkeling is het gevolg van een vorige week gepubliceerde uitspraak van een Limburgse kantonrechter. De rechter besloot niet zelf te oordelen over het vraagstuk van huurkorting tijdens de coronacrisis, maar het voor te leggen aan de Hoge Raad. De zaak ging tussen bierbrouwer Heineken en een Limburgse pandeigenaar.

De Hoge Raad moet zich ook gaan buigen over het begrip ‘gebrek’: dat wil zeggen dat het huurgenot is aangetast door de omstandigheden, in dit geval de lange sluiting van de horeca door de overheid. In veel huurcontracten is korting op basis van dit argument uitgesloten. Huurders richten zich daarom op de zogeheten ‘onvoorziene omstandigheid’. In de meeste gevallen is dat tot nu toe succesvol, meldt het FD, maar ook over dit begrip gaat de Hoge Raad beslissen.


Deel dit bericht
Bekijk meer Frank Streefland: De Nieuwe Polderkeuken
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!