Experts waarschuwen voor dreigend tekort aan horecamedewerkers

Verschillende mbo-scholen zien het aantal aanmeldingen voor opleidingen voor toerisme en horeca drastisch afnemen, meldde Nieuwsuur zondag. Ook verwachten horeca-experts dat er een personeelstekort zal ontstaan door omscholing.


Verschillende mbo-scholen zien het aantal aanmeldingen voor opleidingen voor toerisme en horeca drastisch afnemen, meldde Nieuwsuur zondag. Ook verwachten horeca-experts dat er een personeelstekort zal ontstaan door omscholing.

Mbo-scholen roepen middelbare scholieren op om niet een horecaopleiding te laten liggen vanwege de crisis in de sector op dit moment. Ze voorzien dat op langere termijn weer veel horecawerknemers nodig zijn, terwijl deze zich nu minder aanmelden.

“We zien de aanmeldingen halveren”, zei Gert-Jan Lantinga van MBO Amersfoort tegen Nieuwsuur. Al zijn de kansen nu niet goed in de horeca-, toerisme- en evenementensector, volgens Lantinga is dat van tijdelijke aard. “Als je nu een opleiding gaat kiezen, moet je juist een beetje anticyclisch denken, want als je klaar bent zal er meer dan genoeg werk zijn.”

Bijbaan

Daarnaast hebben veel werknemers vanwege de sluiting van de horeca het afgelopen jaar een baan moeten zoeken in andere sectoren. Horeca-expert en trendwatcher Gijsbregt Brouwer verwacht dat er binnenkort daarom een groot personeelstekort in de horeca zal ontstaan.

“Er zijn een heleboel mensen verdwenen die in de flexibele schil zitten”, zegt Brouwer op Radio Rijnmond. “Veel mensen in de horeca doen dat werk erbij, omdat ze bijvoorbeeld studeren of nog een ander baantje hebben. Zij hebben nu een bijbaan in de IT, digitale marketing of bij de GGD gekregen. Als de horeca straks weer open gaat, gaan we die mensen missen.”

De horeca-expert verwacht dat het personeelstekort nog niet direct zichtbaar wordt. “Ik denk dat de heropening eerst met allerlei mits en maren gepaard gaat, zoals beperkte bezoekersaantallen en openingstijden. Maar zodra de vaccinatie op gang komt en de versoepelingen ruimer worden, denk ik dat er een enorme uitdaging komt op het gebied van personeel.”


Deel dit bericht
Bekijk meer Horeca blij met extra steun, maar procedure tegen Staat blijft
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!