Door ophef meerdere grote proefevenementen uitgesteld

Nadat de gemeente beda het Field-lab evenement van Oranjedag 538 heeft uitgesteld , is er nu ook een ander Field-lab evenement uitgesteld.


De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het testevenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad en 10.000 bezoekers zou gaan ontvangen. Ook een ander Fieldlab-event met evenveel bezoekers wordt uitgesteld.

Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. “De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

Ophef

Medewerkers van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis startten zaterdag een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet zou doorgaan. Ze kregen veel bijval, meer dan 360.000 mensen hebben hun handtekening gezet. Ook André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR, reageerde: “wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda.”

Er was vooral ook veel ophef vanuit lokale horecaondernemers. Zij riepen de gemeente ter verantwoording waarom een testevenement met 10.000 feestende bezoekers wel door de beugel kan, terwijl de horecaterrassen al een lange tijd gesloten moeten blijven.

Veiligheid

Radio 538 werd door het kabinet en Fieldlab gevraagd om mee te doen aan het testevenement. De evenementen worden gebruikt om informatie te verzamelen over het veilig bezoeken van festivals. Radiozender 538 heeft begrip voor de keuze van de gemeente om geen vergunning te verstrekken, laat een woordvoerder weten aan ANP. “Op het moment dat de veiligheid door de gemeente niet gegarandeerd kan worden, hebben we geen andere keuze dan het evenement te cancelen.”

Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een ander proefevenement van Fieldlab voor eveneens 10.000 bezoekers, gaat niet door op 1 mei. De organisatie kijkt vanwege alle ophef naar een nieuwe datum.

De proefevenementen in de Efteling en de Mud Masters in Haarlemmermeer kunnen volgens de organisaties nog steeds op een veilige manier doorgaan. Bij beide evenementen wordt gewerkt met tijdslots. “Het is ook een heel ander soort evenement”, zegt de woordvoerder van de Efteling, die reageert op het annuleren van de festivals in Breda en Lichtenvoorde. “De Efteling is een groot park, heel anders dan het festival van 538. De mensen komen ook niet tegelijk binnen en ze verspreiden zich snel over het park.”


Deel dit bericht
Bekijk meer BOA Bond wil terrassen langer open om volle parken te voorkomen
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!