‘Door corona veel arbeidsconflicten in de horeca’

In de horecasector ziet verzekeraar Interpolis dit jaar de meeste arbeidsconflicten, maar ook in andere sectoren die door de coronacrisis hard zijn geraakt. Dat meldt De Telegraaf.


Steeds meer werknemers hebben ruzie met elkaar, bericht de krant. Het aantal arbeidsconflicten is de eerste maanden van dit jaar flink toegenomen met 33 procent. Vooral in de horeca, reis- en evenementenbranche, maar ook in andere sectoren die veel maatregelen hebben moeten toepassen om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan.

De arbeidsconflicten zijn door de coronacrisis van een nieuwe aard, ziet verzekeraar Interpolis. “Werknemers van wie gevraagd wordt naar kantoor te komen, maar dat niet zien zitten vanwege besmettingsrisico. Of het niet eens zijn met het andere werk dat ze vanwege corona krijgen aangeboden”, zegt Interpolis-directeur René Voets tegen de krant. Ook uitstel van vakantiegeld of gedwongen loonoffers zorgen voor veel conflicten.

Vaccinatiediscussie

Daarnaast kunnen ruzies op de werkvloer ook gaan over hoe je omgaat met de voorschriften of met verplicht thuiswerken, of over het dragen van mondkapjes. “Ook de vaccinatiediscussie komt op: een werkgever mag het zijn mensen niet verplichten, maar kan hij het wel stimuleren? Daar is veel gedoe en onrust over”, aldus arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.

Interpolis verwacht dat het aantal conflicten verder in het jaar zullen toenemen en dat spanningen alleen maar meer oplopen, omdat steunpakketten langzaam afgebouwd worden. In de horecasector hebben bedrijven daarom zorgen over het wegvallen van de overheidssteun.

“Werkgevers en werknemers gaan nog een zeer spannende tweede helft van het jaar tegemoet”, aldus de Interpolis-directeur. “Het verklaart ook waarom het aantal conflicten zo sterk stijgt: naast die zorgen zit iedereen al ruim een jaar in deze crisis, de lontjes worden steeds korter.”


Deel dit bericht
Bekijk meer ABN AMRO waarschuwt voor boekingen 'schaduwvakanties'
Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met artikelen, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!