Trendreport van Entree Magazine: 5x designresto's

Trendreport van Entree Magazine: 5x designresto's

 

Bij welke bedrijven in Nederland kun je je laten inspireren door het design? We noemen er vijf die afgelopen jaar openden. Ze werden genomineerd voor de categorie Best Restaurant Design 2019, onderdeel van de Entree Awards (afgelopen maandag vond de uitreiking plaats).

1. NENI in Amsterdam (winnaar Best Restaurant Design 2019)
Na onder andere Israël, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Duitsland en Oostenrijk was begin dit jaar Nederland aan de beurt. Kookboekenschrijver Haya Molcho opende begin februari in de oude Citroën-garage in Amsterdam-Zuid de elfde vestiging van NENI. De naam komt van de voorletters van haar 4 zonen, Nadiv, Elior, Nuriel en Ilan, met wie ze de zaken runt. De locatie in Amsterdam bestaat uit een groot restaurant met veel lange tafels en plek voor 250 gasten. Door de vijgenbomen, hangende lantarens en zogeheten louvreluiken krijgen gasten het gevoel alsof ze buiten zitten. Daarnaast vinden gasten in NENI een deli met een gele keuken die qua vorm geïnspireerd is op het iconische busje Citroën HY, de Lemonman Bar (denk aan: citroen) met een lange bank van 25 meter en de Yellow Room, die afgehuurd kan worden. De rauwe industriële en karakteristieke delen van de monumentale garage zijn gecombineerd met warme Oost-mediterraanse elementen, waardoor een moderne, familiare, warme sfeer ontstaat. Neni-Amsterdam.nl

Fotoalbum: EntreeMag.nl/Neni
Design: concrete
Ontwikkeling en exploitatie: H-Hospitality

2. Merlet in Schoorl
Restaurant Merlet* in het Noord-Hollandse Schoorl, waar Jonathan Zandbergen in de keuken staat, onderging een grote restyling en heropende in maart. Eigenaren Carla en Martin van Bourgonje wilden een licht, kleurrijk en sfeervol interieur. In het oog springen de glazen sculpturen, waaronder een lichtobject dat gedurende de avond van kleur en helderheid verandert, en het 3,5 meter brede zandsculptuur van Klaus Bosch, dat de open keuken scheidt van het restaurant. Bij de start van het diner wordt het omgedraaid waardoor het zand in drie uur tijd langzaam naar beneden valt. Hierdoor zien gasten aan het begin van de avond alleen de handen van de koks en aan het eind kunnen zij de hele keuken bewonderen. Een soort schouwspel dus. Tevens de Gouden Zaal, ook onderdeel van het restaurant, kreeg een make-over en is voorzien van duizenden gouden blaadjes op onder andere de wanden, plafonds en kozijnen. Merlet.nl

Fotoalbum: EntreeMag.nl/Merlet 
Foto's: Rick Strooper 
Design: John Breed

3. GOUD in Rotterdam
Ondernemer en tv-persoonlijkheid Herman den Blijker en Nick de Kousemaeker, voorheen chef bij het inmiddels gesloten Las Palmas in Rotterdam, openden begin dit jaar restaurant GOUD in Rotterdam. De zaak is te vinden op de plek waar voorheen FG Bistro zat. Als Rotterdammers iets gaaf vinden, noemen ze dat ‘goud’. Een typisch Rotterdams stopwoordje waar Den Blijker graag zijn zaak naar wilde vernoemen. Het restaurant heeft een chique uitstraling met uiteraard veel goud, maar ook messing en green velvet kom je er tegen. Het is een weerspiegeling van de talloze ideeën van Den Blijker. Eyecatchers zijn de open keuken en de 360-graden bar waar gasten helemaal omheen kunnen lopen. En ook gaaf: het barblad is gemaakt van gerecyclede champagneflessen en de chef’s table van gerecyclede Heineken-flesjes. RestaurantGoud.nl

Fotoalbum: EntreeMag.nl/Goud
Foto’s: Tess Fluit
Design: o.a. De Horecafabriek

4. LIER in Amsterdam
Na een verbouwing van enkele maanden opende Het Concertgebouw in oktober restaurant LIER, dat wordt geëxploiteerd door de Vermaat Groep. Het ontwerp is van designer Paul Linse. Hij zegt hierover: “Ik heb me laten inspireren door het extraverte scharlaken rode tapijt dat zich een weg baant door Het Concertgebouw. In het restaurant lijken de rode banken en counters uit de vloer op te stijgen. De beroemde stoelen van ontwerper Saarinen, ooit voor het New Yorkse vliegveld JFK ontworpen, staan te pronken in de glazen aanbouw en zijn duidelijk zichtbaar vanaf de straat. Het spiegelplafond volgt de architectuur en creëert een ruimtelijk effect. Dat verrast en zorgt voor extra dynamiek. Het is al met al levendig, elegant en theatraal.” Met deze toevoeging speelt Het Concertgebouw in op de behoefte van de bezoekers om uitgebreid te kunnen eten en drinken voorafgaand aan een concert, zonder zich nog te hoeven haasten of verplaatsen om op tijd te zijn. In de keuken staat Erwin Oudijk. Concertgebouw.nl

 
Fotoalbum: EntreeMag.nl/Lier
Design: Paul Linse
 
5. Sublime in Waalwijk
Ruim 10 jaar lang stond er in hartje Waalwijk een kantoorpand leeg aan het Sint Jansplein. Op die plek opende Debby Hesselberth onlangs Brasserie Sublime. Verantwoordelijk voor het design is Hugo Broeders van HUGO Interieurvormgeving. Hij zegt: “Er is voor gekozen om het pand op te delen in 3 speelse hoogtes. De hoogte van het pand bood namelijk de mogelijkheid om boven de bar een extra verdieping te construeren, waardoor de bar intiemer wordt. Op die etage is de keuken geplaatst. Vanaf hier heb je een mooi zicht op het restaurant en gasten kunnen vanaf het restaurant de keuken zien.” Broeders creëerde verder een Franse jaren 30-stijl met veel groen, messing en wit marmer. “Eyecatchers zijn de enorme custom made verlichtingsarmaturen die bevestigd zijn aan de constructieve kolommen. Ze benadrukken de hoogte van het pand en dienen als echte sfeermakers.”  BrasserieSublime.nl
Fotoalbum: EntreeMag.nl/Sublime
Foto’s: Martine Siemens
Design: HUGO Interieurvormgeving