Een goede bak koffie, en daarbij duurzaam

  • 2018-10-15 03:02
  • Horecava
  • Nieuws Scoops

Genieten van een goede kop koffie is natuurlijk heerlijk. Maar wat nou als die koffie ook duurzaam en maatschappelijk verantwoord is gemaakt? Dan smaakt het nog nét even wat beter. Bij Santas Koffie werken ze al 30 jaar afvalvrij en maatschappelijk verantwoord. Vanuit de Rotterdamse haven zijn ze gevestigd in de monumentale Vertrekhal Oranjelijn. De ruwe koffiebonen komen hier per schip binnen en worden daarna geroosterd en verder verwerkt. We spraken met Willem van Leeuwen die vol passie en trots vertelt over Santas Koffie.

Voor Santas Koffie is het vanzelfsprekend dat zij  fairtrade (Max Havelaar), BIO (Skal) en MVO gecertificeerd zijn. Maar om circulair te zijn ben je dan nog niet. 
‘Vanaf het begin, in 1988, hebben we besloten om te stoppen met plastic- en folie wegwerpverpakkingen voor de koffies. In plaats daarvan maken we gebruik van een koffieblik.’ Willem wijst naar de stijlvolle koffieblikken, met ieder een kleurrijk label en nummer, achter hem. ‘En elk type koffie heeft zijn eigen nummer, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur.’ Uniek en duurzaam zijn de koffieblikken, want even later vertelt hij dat één blik gemiddeld meer dan 120 keer rouleert. Omgerekend betekent dit dat één blik gelijk staat aan 1.440 eenmalige plastic wegwerpverpakkingen of 60.000 aluminium koffiecups. Zoveel kopjes koffie zonder afval dat is iets waar veel producenten nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

Naast de koffieblikken is er ook verder nagedacht over het de levering naar de horeca, het MKB en grootzakelijk, want in plaats van plastic trays en krimpfolies worden de blikken in houten kratten geleverd. En net zoals de blikken komen ze elke keer retour. ‘Naast dat we duurzaam willen werken, zijn  we ook maatschappelijk verantwoord,’ vervolgt Willem, ‘we werken samen met sociale werkplaatsen waar de kratten worden gemaakt en waar de blikken worden schoongespoeld.’

Met deze duurzame insteek laat Santas Koffie zien dat het wel degelijk mogelijk is om (bijna) zonder restafval koffie te verpakken. Daarbij komt ook dat ze nog steeds innoveren, eerder dit jaar introduceerde ze het biologisch afbreekbare koffiekopje: een wegwerp kopje geheel gemaakt van rietsuiker. Bij het kopje bleef het niet: ‘We zijn ook net een samenwerking aangegaan met GRO (Green Recybled Organics). We halen nu het gebruikte koffieresidu op bij onze gebruikers en dit is weer de voedingsbodem voor oesterzwammen, die vervolgens worden gegeten.’ Trots en met een grote glimlach voegt hij er aan toe: ‘Zo is de hele keten circulair en volgens het zero waste principe!’

Wij zijn heel enthousiast over dit mooie duurzame concept van Santas Koffie, neem tijdens de Horecava een kijkje bij ze in hal 12 en laat je meenemen in de duurzame wereld van Santas Koffie

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam.

31 6 1545 4297