Arbeidsmonitor to be continued

 

Hoe staan we er in de horeca branche voor? Elk jaar presenteert SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) in samenwerking met KHN (koninklijke Horecava Nederland) de Horeca Arbeidsmonitor. De komende Horecava zullen zij dan ook de Arbeidsmonitor van 2019 bekendmaken op het Personeelsplein. Maar voor het zover is, blikken we nog even terug met wat feiten en cijfers uit de huidige arbeidsmonitor.

–Tussen 2019 en 2025 zijn jaarlijks140.000 tot 158.000 nieuwe personeelsleden nodig
–Jaarlijks 60.100 tot 67.400 nieuwe medewerkers in de bediening nodig
–Elk jaar 16.000 nieuwe koks nodig
–Per jaar komen er maar 3.000 gekwalificeerde koks beschikbaar 
–Restaurants, cafetaria’s en eventcatering zijn tussen 2012 en 2018 met respectievelijk 30%, 31% en 49% gegroeid.
–Tussen 2012 en 2018 bruto jaarinkomen per fte het hardst gestegen bij

o restaurants +12,6%
o cafetaria’s +10,9%
o kantines & contractcatering +7,3%
o cafés +7,3%
o hotels +6,0%
o eventcatering +2,4%



- gemiddeld 2,5 jaar bij dezelfde werkgever
- hoogste personeelsverloop bij restaurants. Hier moet jaarlijks 45% ingewerkt worden
- horecagediplomeerden uit mbo en hbo gestegen
- aantal studenten in 10 jaar gegroeid van 37.000 naar 47.000 studenten (op de door de overheid bekostigde horecaopleidingen mbo & hbo)
- 32% stijging in het aanbod van gediplomeerden in functiegroep management
- 52% stijging in aanbod functiegroep ondersteunende diensten