Eén van de drie centrale pijlers tijdens Horecava 2023 was duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Duurzaamheid was op de gehele beursvloer terug te vinden. Maar dat niet alleen, ook werd de Donation Room tijdens Horecava ingezet waarbij een recordaantal donaties werd opgehaald.
Voedselverspilling, we moeten er allemaal wat mee. Maar hoe pak je dit effectief aan zonder dat je 10 verschillende afvalbakken in je keuken hebt en zonder dat het veel moeite kost? De 'Start-up in the spotlight Orbisk heeft daar een oplossing voor. De drie heren timmeren al sinds 2018 aan de weg, deden mee aan de Horecava Innovation Award 2022 en hebben tot dusver al 130,000 kilo afval bespaard.
Als je denkt aan dingen die slecht zijn voor het milieu, denk je waarschijnlijk het eerst aan auto’s, vliegtuigen en veeteelt. Maar wist je dat voedselverspilling op dit moment een van de grootste problemen voor onze planeet vormt? Dat het zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen? En dat we bijna een derde van de wereldwijde voedselproductie onopgegeten weggooien? Consumenten hebben hier het grootste aandeel in. Maar ook in de horeca wordt enorm veel weggegooid! Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar voor de winst van horecaondernemers. Ontdek hoe voedselverspilling in de horeca ontstaat, welke negatieve gevolgen het heeft, en hoe je deze verspilling kunt tegengaan.
Hotels in de regio Den Haag verspilden in de afgelopen periode 44,5 procent minder voedsel. Dit is het resultaat van hun deelname aan de Food Waste City Challenge, een initiatief van Rabobank, de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de gemeente Den Haag.
In de Verspillingsvrije Week (7 t/m 13 september) stimuleren we Nederlanders om een extra stapje te zetten om voedselverspilling te voorkomen. Overal in het land is aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling en krijgen mensen tips en tools die helpen om meer verspillingsvrij te worden tijdens het kopen, koken en bewaren van voedsel. Doe jij met jouw bedrijf of restaurant ook mee? Zo maken we met deze week Nederland weer een beetje meer #verspillingsvrij!
Het No food waste project van Jaap Sloof krijgt steeds grotere bekendheid. Met als gevolg 60% minder voedselverspilling en duizenden maaltijden voor dak- en thuislozen en minder bedeelden. Een doorlopende actie, die hopelijk ook na de (horeca) lockdown nog stand houdt.
De Horecava 2020 stond niet alleen vol met standhouders die zichtbaar bezig zijn met maatschappelijke uitdagingen, ook had het event na de beurs een sterk maatschappelijk karakter.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!