Duurzaamheid


Duurzaamheid
Plastic verpakkingen over twee jaar verleden tijd, dit zijn de beste alternatieven voor horecaondernemers

Binnen de horeca zijn er ontelbare situaties waarin het gebruik van wegwerpservies onvermijdelijk is of op zijn minst grote voordelen biedt. Denk aan de talloze fastfoodketens of bijvoorbeeld koffie-to-go services. Nu mogen ze nog, maar over een tijdje is het voorbij met de plastic verpakkingen. Het traditionele wegwerpservies is namelijk vanaf 2024 volledig verboden. Wat zijn voor de horecaondernemer de beste alternatieven?

Koude Dranken
Grolsch-brouwerij volledig CO2-neutraal in 2025

Biermerk Grolsch gaat CO2-neutraal: de brouwerij moet in 2025 alle ingezette energie op duurzame wijze kunnen opwekken. Grolsch zal daarmee de eerste bierfabrikant van Nederland zijn die deze werkwijze hanteert.

Duurzaamheid
Start-up De Krekerij: lekker vlees van krekels en sprinkhanen

De start-up De Krekerij is gespecialiseerd in het maken van lekker vlees van onder andere krekels en sprinkhanen. Sander Peltenburg vertelt in deze ‘Start-up in the spotlight’ hoe De Krekerij bouwt aan een duurzame eiwittransitie.

Personeel
Inclusiviteit als kans voor de horeca

Sinds het begin van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV meer dan 90.000 horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Dat terwijl al voor de pandemie 1/3 van de horecabedrijven met een personeelstekort kampte. Het wordt dus tijd voor de horeca om de vijver waarin zij vissen voor personeel, te vergroten. Dit kan door na te denken over medewerkers uit een minder voor de hand liggende doelgroep.

Duurzaamheid
Een groene terraskaart: hoe doe je dat?

Het terrasseizoen komt langzaam aanwaaien en het wordt tijd voor het samenstellen van de nieuwe terraskaart met diverse hapjes en drankjes. Dit is het uitgelezen moment om ook even naar het duurzaamheidsaspect te kijken. Lees hier onze tips voor een ‘groenere terraskaart’ die leidt tot minder verspilling, een lagere CO2 uitstoot en meer omzet.

Fast Casual
SwapBox: het optimale systeem voor herbruikbare verpakkingen

Deze keer in 'Start-up in the spotlight': SwapBox, die met hun herbruikbare verpakkingen, verpakkingsafval tegen wil gaan. Mede-eigenaar Maurits Last vertelt over hun start-up en waarom dit geschikt is voor elk bedrijf.

Duurzaamheid
Schaarste bestaat niet in de circulaire horeca

De beschikbaarheid van grondstoffen is van strategisch belang voor elk bedrijf, ook voor de horeca. Want zonder grondstoffen stagneert de productie van o.a. staal, papier en computerchips. Dit kan resulteren in schaarste van bijvoorbeeld keukenapparatuur, ledlampen en koffie. Om ervoor te zorgen dat alles beschikbaar blijft is een andere mindset noodzakelijk. Circulaire horeca is de oplossing.

Duurzaamheid
Snel én duurzaam: disposables in de fast service sector

Wie heeft er tijdens de lockdown geen apps zoals Thuisbezorgd gebruikt? Sinds het coronavirus zien we een enorme stijging in het bezorgen en afhalen van maaltijden. In 2020 groeide de Nederlandse maaltijdbezorgbranche met maar liefst 43%. De keerzijde van deze groei is een enorme toename in het gebruik van verpakkingsmateriaal.

Duurzaamheid
Hoe verduurzaam je jouw menukaart?

Steeds meer consumenten willen actief iets doen aan de huidige milieuproblemen. Je kunt hierop inspelen door je menukaart te verduurzamen. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu echt duurzaam? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat er zoveel verschillende factoren meespelen. Alle fases van een product, van het telen of fokken van voedsel tot de verwerking van het restafval, bepalen mede de uiteindelijke impact op het milieu. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op kunt letten bij het inkopen van voedsel.

Duurzaamheid
Haagse Hotels realiseren ruim 40 procent minder verspilling

Hotels in de regio Den Haag verspilden in de afgelopen periode 44,5 procent minder voedsel. Dit is het resultaat van hun deelname aan de Food Waste City Challenge, een initiatief van Rabobank, de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de gemeente Den Haag.

Duurzaamheid
3.000 mede-eigenaren steunen verduurzaming wijnwereld

Steeds meer organisaties zien de kracht van het betrekken van stakeholders als mede-eigenaars. Financieren met inzet van het aandelenkapitaal geeft meer vrijheid en meer mogelijkheden. De stakeholders hebben vertrouwen in de plannen en draagt de ondernemer en zijn ambities een warm hart toe. Via Eyevestor kunnen betekenisvolle startups, scale-ups en MKB-bedrijven hun aandelen digitaliseren. Hiermee wordt het zelf ophalen van kapitaal laagdrempelig – en dat werpt z’n vruchten af. Bio-wijnproducent Neleman is zo’n organisatie, die via het innovatieve platform Eyevestor.com hun community van stakeholders heeft uitgenodigd tot co-ownerschap.

Duurzaamheid
Energiebesparing in de horeca is geldbesparing

Energie besparen betekent geld besparen. En laten we eerlijk zijn, dat wil iedere ondernemer wel. Bovendien is minder energieverbruik ook goed voor het milieu. Maar hoe kan je als ondernemer ervoor zorgen dat het energieverbruik van een horecazaak zo laag mogelijk wordt? Dat kan bijvoorbeeld door voor ledverlichting te kiezen in plaats van gloeilampen. Of door het pand extra te isoleren met dubbel glas. Meer handige tips over hoe je makkelijk energie kunt besparen in de horeca, lees je in dit artikel. Grote investeringen zijn niet nodig, je kunt er meteen mee aan de slag.

Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht
Welkom bij Horecava!

Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!