Zoals iedereen weet heeft de branche het zwaar. Met keer op keer maatregelen die de horeca gedeeltelijk of volledig verplichten te sluiten. De reserves van horecaondernemers raken op, de steunmaatregelen zijn onvoldoende en de toekomst onzeker. Koninklijke Horeca Nederland roept daarom op om per direct de corona-maatregelen voor de horeca te versoepelen. Ze hebben daarom een petitie gestart om de overheid duidelijk te maken dat het zo niet meer langer kan.
Vakbeurs Horecava 2022 is helaas niet doorgegaan. Ook het verschuiven naar het voorjaar bleek niet de beste optie. Horecava 2023 gaat door en we kijken er naar uit om ook jou weer in de RAI te verwelkomen.
Een horecaonderneming starten in coronatijd is risicovol, maar het kan. Nu de horeca steeds meer mag versoepelen en langzaam teruggaat naar het oude normaal, is het tijd om terug te blikken naar het begin van de coronacrisis, waarin meerdere ondernemers een horecabedrijf begonnen. Hoe is het om een horecabedrijf te starten in coronatijd? Waar liepen horecaondernemers de afgelopen tijd tegenaan en hoe wisten zij moed te houden na de steeds terugkerende strenge coronamaatregelen? Deze coronacrisis vroeg om veerkracht, optimisme, creativiteit en flexibiliteit. Een horecaonderneming starten gaat nooit zonder risico en er zijn veel dingen om rekening mee te houden. In tijden van crisis komen daar nog economische onzekerheden bij. Ook tijdens de coronacrisis: de lockdownmaatregelen gooiden keer op keer roet in het eten, wat zorgde voor nog meer onzekerheden en inspanningen voor startende horecaondernemers.
Sinds december 2020 geldt een mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten, waaronder horeca. Iedereen van 13 jaar of ouder moet een mondkapje dragen en het horecapersoneel ook. Op het terras en in de afgesloten horecakeuken geldt een mondkapjesplicht. En ook achter de bar, in het restaurant en achter de receptie van een hotel geldt een mondkapjesplicht. Gasten hoeven op een vaste zitplek geen mondkapje te dragen, maar wel bij binnenkomst of verplaatsing. Het is nog niet bekend tot wanneer de mondkapjesplicht geldt, maar horecapersoneel is er klaar mee.
Met #CakesforCare wil Amsterdam Verbindt veerkracht laten zien van Amsterdamse horeca. Met maar liefst 10.000 stukken zelfgebakken taart wil de organisatie met deze actie horecabedrijven en -instellingen samenbrengen om hun waardering te tonen voor de ongekende prestaties van de ziekenhuizen ten tijde van de pandemie, juist nu de coronadruk in ziekenhuizen weer sterk toeneemt.
KHN reageert op uitspraken van Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in De Telegraaf. Wat haar betreft kan de 1,5 meterregel vanaf mei worden losgelaten op locaties waar bezoekers vooraf worden getest op het coronavirus.
Horecaondernemers hopen later op zondag vele mensen te mogen begroeten in de binnensteden voor een landelijk picknickmoment. Het idee van de picknick om ondernemers te ondersteunen ontstond in Breda waar eind februari al een soortgelijk initiatief was.
Het kabinet werkt aan een app die mogelijk maakt dat mensen weer toegang krijgen tot horeca, bioscopen of andere evenementen. De app moet bewijzen dat mensen negatief getest of gevaccineerd zijn.
Als het openen van terrassen een garantie kan geven voor minder samenscholing in openbare plekken, is dat erg positief. Dat vindt Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team.
Als horecagelegenheden volgende week besluiten hun terrassen te openen, is het aan de lokale autoriteiten om in te grijpen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.
Burgemeester Paul Depla van Breda gaat de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. Heropenen van de terrassen op 2 maart mag binnen de geldende coronamaatregelen niet, maar er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is.
Om je een goede gebruikerservaring te geven raden we je aan om in te loggen. Je kan dan bijvoorbeeld je favoriete berichten opslaan!