Omzet horeca stijgt 0,5 procent in vierde kwartaal 2017

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 0,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS.


Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer bekend. In 2017 heeft de horeca 7,4 procent meer omgezet dan in 2016. Dat is een evenaring van de recordgroei in 1999.

Vandaag publiceert het CBS ook de Kwartaalmonitor Horeca met meer informatie over de horeca, inclusief vakantieparken, kantines en catering.

Horecava - omzet horeca-q4 2017-2

Omzet hotels stijgt het sterkst

De omzet en het volume (de voor prijsontwikkelingen gecorrigeerde omzet) van hotels en fastfoodrestaurants namen in het vierde kwartaal toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Met 3,3 procent steeg de omzet van hotels het sterkst. Hotels ontvingen eind 2017 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten. Fastfoodrestaurants hebben 1,1 procent meer omgezet. Het volume, het aantal verkochte consumpties, steeg met 0,5 procent binnen fastfoodrestaurants.

Restaurants zetten daarentegen 1,2 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 1,7 procent. In de voorgaande acht kwartalen steeg de omzet van restaurants nog. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is met 0,3 procent gedaald. Het volume daalde met 0,6 procent. In de voorgaande vier kwartalen steeg de omzet van cafés nog.

Horecava - omzet horeca-q4 2017-3

In vierde kwartaal bijna 7 procent meer omzet dan een jaar eerder

De horeca heeft in het vierde kwartaal 6,8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzetstijging gold voor alle branches (hotels, restaurants, fastfoodrestaurants en cafés). Het volume was 4,4 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2016.

Voor heel 2017 kwam de groei van de omzet uit op 7,4 procent. Dat is net zoveel als de recordgroei in 1999. Het volume van de horeca groeide in 2017 met 4,9 procent.

Horecava - omzet horeca-q4 2017-4

Ervaringen van anderen 0 ervaringen

Laat als eerste je ervaring achter!

Deel je mening

Blijf op de hoogte

Word gratis lid van onze community en ontvang de Horecava nieuwsbrief met video’s, interviews en de laatste trends uit de horecabranche.

Deel dit bericht